btv_predi_obed_merudia.bg

Днес бях на гости на предаването „Преди обед“ по BTV и си говорихме за кулинарен туризъм, кулинарни дестинации и какъв човек трябва да си, за да пропътуваш света, за да опиташ нов вкус, нова храна.

Цялото интервю можете да видите тук.

Специално за предаването приготвих няколко ястия, които са особено типични за различни страни (Италия, Ливан, Португалия, Белгия, Сърбия), които хората трябва задължително да опитат, когато ги посетят. Вече съм ви дала рецептата за сръбска плескавица, за която като се сетят любителите на месото преглъщат. Подобно, ливанското табуле е салата, която си е запазена марка на близоизточната страна. Имам моя позната американка, която ходи в Ливан само заради кулинарните им традиции – посети специален курс, пазарува в типични арабски пазари, бра си арабски подправки… Страхотно усещане, сигурна съм, за което си мечтае всеки кулинарен блогър ( и не само блогъри всъщност). Скоро ще ви дам рецептите и на останалите ястия.

Кулинарният туризъм не е изолирана част от традиционния туризъм. Вярвам, че класическото трио „пясък, слънце и море“ не е достатъчно за туриста на 21 век и хората търсят нещо допълнително – качествена храна, хубаво вино, история, архитектура. Прекрасен пример е фестивала на сръбската скара, който организират нашите съседи сърбите. Имаме и положителни български примери, като фестивалът на виното Августиада, където в прекрасната Стара Загора организаторите се стремят да покажат колко успешна може да бъде комбинацията от вино, храна, културно наследство и отдих под липите. Много хора пътуваха и до Кюстендил, за да участват в празника на черешата през юни. Дестинации за кулинарен туризъм или както още ги наричат гурме дестинации има безброй. За да се грабнеш обаче и да отидеш до Португалия, за да пиеш ликьор от вишни в Обидош, трябва да си човек с чувство към хубавата храна, гурман. Тези хора са различни по свое му, виждат света по различен начин, живеят различно. Те са романтично настроени към всичко, което ги заобикаля, наслаждават се на детайлите. Дано техният брой да нараства!

Pin It
0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *