Българите избират къде да се хранят според концепцията на заведението, а не заради храната, която се предлага. Такива са моите впечатления!
Концепцията на ресторант Ла скара в Студентски град София ме накара да го посетя – ресторант, в който месото и зеленчуците си ги приготвяш сам. Как става? На повечето (даже май на всички) маси в заведението има вградена скара с огромен аспиратор. Поръчваш си месо (за което е се твърди, че е без консерванти и подобрители) и си го изпичаш до желаната степен.
На мен идеята ми допадна много. А и всеки ден по БГ радио слушах рекламата на ресторант Ла скара и си казах – там сме! Направихме си резервация с Деан и вечеряхме там миналата седмица.
На пръв поглед като влезеш в La Scara изглежда мрачно и тъмно, но като седнеш на масата със скара разбираш, че осветлението е насочено към самата скара. Това е атракцията все пак!
Предложиха ни салата и предястие, но ние бяхме отишли заради скарата и си казахме, че директно преминаваме към нея. Скарата ни беше предварително подготвена (загряна) тъй като имахме резервация. Всички, които искат да посетят Ла скара бих посъветвала, макар заведението да беше пълно да си направят резервация.
Поръчахме си бански суджук, свински ребра и пилешко месо, а за гарнитура – пресни зеленчуци, които щяхме да печем на скарата. Предложиха ни даже конско, което не беше в менюто, но тъй като аз имам специално отношение към конете категорично отказах. Чакането да ни донесат месото отне малко повече отколкото трябваше, но пък имаше жива музика, ненатрапчива, която компенсира чакането. А и си бяхме поръчали бутилка Мелник 55 на Логодаж. Казах си, че след като залагаме на българска скара, трябва да изберем вино от български сорт (широка мелнишка). Нали един от принципите за съчетаване на вино и храна е териториалният – местни вина с местни продукти. Силният и интензивен аромат на виното акомпанираше добре на месата, които бяхме избрали.
В един момент дойде келнерът с месата и за мое учудване понечи да „хвъри“ всичко върху скарата. Дадох си сметка, че няма да можем да изядем всичко на веднъж и го помолих ние само да си изпечем месото. В крайна сметка нали това е част от атракцията в този ресторант. А и знаех, че Деан ще се изкефи много да изпече месото (и по-малко зеленчуците 🙂 ).
Като цяло щях да дам доста висока оценка на ресторант La Scara, ако келнерът не идваше постоянно да долива вино в недопитата ми чаша. Но това го преживях! В крайна сметка всеки иска да ти продаде две бутилки вино, вместо една. Съотношението качество-цена е приемливо, може би една идея по-високи са цените отколкото би трябвало, но вярвам,че поддръжката на скарите е доста скъпа. Вечеря за двама, това което изборих плюс зеленчуците (без предястия, салати) + бутилка българско вино и минерална вода излезе около 70 лв.
Ресторанти, които залагат на предлагането на свежо, прясно приготвено и качествено месо имат голям потенциал у нас. Смятам, че Ла скара е един от тях. Препоръчвам ресторанта на всички почитатели на месото и скарата, но ако сте вегетарианец – мястото ви определено не е там.
Ресторант Ла Скара – София
Адрес: Студентски град до блок 60
Работно време: 12:00 – 24:00
Резервации: 0889 369 369
Ако ви е харесал блога ми и конкретния пост, можете да харесате Фейсбук страницата на мерудия.бг.
Pin It
За бога братя, Не си и помисляйте да отидете в този ресторантр особено за колеги като мен – студенти. Ще ви свалят не една а няколко кожи. И внимавайте – менюто е много подвеждащо-внимавайте че цените са за 100гр. Например:
Свински врат – 49,99лв/кг
Пъстърва – 29,99лв/кг
Бански суджук – 34,90лв/кг
и т.н.
За другите неща в менюто можете да убедите сами.
ВНИМАВАЙТЕ ОБИРАТ ВИ !
Ами да правилно си отбелязал свински врат 49.99 за килограм. Кога си порачваш един килограм. Цената е като навсякаде с тази разлика че тук може да поръчаш колкото искаш 200,300,400 грама и Плащаш толкова, а на друго място свински врат 250грама 13лв. Е кое е по скъпото тогава и как точно ви обират???
Чудесно ревю, поздравления за което. Един съвет, това име „Деан“ е много натрапчиво на фона на текста ти. Опитай се да не го споменаваш толкова често…. като трън за окото е.
Много благодаря за съветите и за отделеното време!