При стартирането на този блог дадох на един мой познат да го разгледа и той веднага направи асоциация с Леви, чиято страст също е кулинарията. Даде ми да разгледам cookibooki нейния магазин за сладкарски инструменти и пособия и блога й и аз бях приятно изненадана. Така се стекоха обстоятелствата, че се запознах лично с Леви на работилницата за коледни сладки, която тя организира.

Леви е работила 10 години в банка, но по стечение на обстоятелствата разбира за своята страст към кулинарията и по-точно към сладкарството.

Какво е общото между банкерството и сладкарството?

По скоро доста се различават, но и при банкирането и при сладкарството доза търпение и прецизност са си задължителни.

Какви необходими умения са необходими, за да се превърне една домакиня в добър сладкар?

Мисля, че трябва да имаме смелостта да импровизираме, неуспехите не трябва да ни демотивират, да приемаме всички градивни критики и да се стремим да превърнем дефекта в ефект. Разбира се много желание и търпение.

Какво ни е необходимо, за да приготвим красиво декорирани коледни сладки?
Освен основните инструменти и консумативи, коледното настроение и щипката любов са просто задължителни. А ако имаме възможност да ги приготвим в компанията на семейство и/или приятели – това вече е незаменимо!

Ако тепърва прохождаме в захарната декорация, кои са първите инструменти, които трябва да си купим?

Отговорът е субективен, но най-общо това са захарно тесто, бои, силиконова точилка, килимче за разточване, инструменти за моделиране, шпатули ( за измазване и заглаждане), резци и молдове. Май станаха доста, но няма как :).

Какво мислиш за приготвянето на домашен фондан?

Признавам предпочитам готовия фондан. Смятам, че спестява много време и усилия. Допълнително предимство е, че може да бъде закупен оцветен. А цените наистина са достъпни.

И все пак ако решите да приготвите захарно тесто при домашни условия, ето една сполучлива и лесна рецепта:

Продукти:

400 гр. пудра захар (+ още за точене);
100 гр. брашно;
50 гр. масло;
100 мл. вода;
сладкарска боя

Приготвяне:

Слагаме водата в подходящ съд на котлона .
Към нея добавяме маслото.
Когато сместа заври, сваляме от котлона и изсипваме брашното наведнъж.
Бъркаме енергично, докато сместа се отдели от стените на съда.
Изваждаме я и я разстиламе върху плот.
Изчакваме докато сместа поизстине и стане приятна за пипане.
Добавяме пудрата захар постепенно и омесваме тесто.
Оцветяваме със сладкарска боя по желание.
Точим върху плот поръсен с пудра захар.
Изрязваме с фигурки по-желание.
Можем да съхраним тестото в хладилник увито в свежо фолио.

Как е правилно да съхраняваме и оцветяваме фондан?

След разопаковане фондана може да бъде успешно съхранен плътно завит в свежо фолио при температура 15-20 градуса. За оцветяването на фондан препоръчвам гел бои. Те са концентрирани оцветители, придават хубав, наситен цвят. Поради това, че са гъсти не развалят структурата на фондана.
Тук можете да намерите и едно клипче, което ще ни е от голяма полза, ако за първи път оцветяваме фондан.

Има ли мода в декорацията с фондан? Какви са най-новите тенденции?

Както при всичко така и при декорацията с фондан има трендове и влияния. Но лично аз смятам, че всеки трябва да открие в себе си страстта и да се старае да я претворява в своите торти, мъфини и бисквитки

Какви работилници планираш и кои са най-новите продукти, с които ще обогатиш гамата от продукти за сладкарството в твоя онлайн магазин?

До края на декември нямам планирана работилничка т.к. се подготвям усърдно за два Коледни благотворителни базара. Но към средата на януари имам желание да направя работилница за кейк попс. Мисля, че ще бъде интересно и забавно.
Що се отнася до новите продукти, с които ще обогатим асортимента в магазина – с голямо нетърпение очакваме новите молдове от First Impresion.Pin It