Какво е лимонтузу

„Лимонтузу“ или лимонена киселина е невярното търговско наименование на винената киселина. Лимонтузуто не съдържа лимонена киселина. Лимонтузуто се получава по синтетичен път и представлява бял кристален прах с много кисел вкус и без мирис. Това е лимонтузуто, което се предлага в търговската мрежа. Винената киселина е органична киселина и се съдържа в големи количества в гроздето и тамаринда. Винената киселина се нарича тартарова киселина и се отбелязва Е 334.

За какво се използва лимонтузуто

Винената киселина или популярното наименование лимонтузу се употребява в кулинарията, медицината, сладкарската и месопреработвателната промишленост. Използва се при производство на сокове, сладкарски десерти, сладолед. Разтваря се във вода в съотношение 1:2 и се използва за подкиселяване на супи, салати, домашна майонеза. За консервиране лимонтузуто на кристали се използва при мармелади, конфитюри, желета, сладка. Препоръчителното съотношение е един килограм захар към една чаена лъжичка лимонова киселина. За да не променят цвета си докато се режат плодовете за сладка се слагат във вода, в която има разтворено лимонтузу.

При домашни условия лимонтузуто може да се използва за получаване на шумящи напитки. Прилага се при производството на безалкохолни напитки. В медицината се използва при ефервесцентни таблетки и прахове. Лимонтузуто намира широко приложение и в месопреработвателната промишленост. Лимонтузуто може да се използва при всички хранителни продукти.

Ползи от лимонтузуто

Има твърдение, че повехналите зеленчуци се освежават, ако се потопят във вода, в която има разтворено лимонтузу. То може да помогне за почистване на домашната кафе машина, огледалото в банята. Лимонтузуто разтваря варовиковите наслоявания. Любопитно е, че нашите баби си фиксираха цвета на боядисаната коса с лимонтузу.

Снимка: http://woman.hotnews.bgPin It