Лозовите сарми могат да се приготвят по желание със свинско, агнешко, пуешко или пилешко месо. Месото се обезкостява и се нарязва, колкото се може по-ситно. Сърмите с накълцано месо стават по-вкусни. Рецептата е изпълнена с месо от свински бут. Зависи от вкуса, може да се вземе месо,което е „по-шарено“, по тлъсто.
Необходими продукти за лозови сарми с накълцано месо:
свинско месо – 1 кг
ориз – 1/2 ч.чаша
лук – една глава
лозови листа – около 50 бр.
сол
черен пипеr, чубрица, джоджен, кимион – на вкус
пресен копър – една връзка
3-4 супени лъжици олио за запържване и още малко за поръсване на завитите сърми
В горещото олио се запържва леко лукът, месото и оризът. Добавя се солта и подправките, заедно с нарязания пресен копър. Залива се с една чаша вода и се оставя на котлона да поеме и оризът леко да набъбне. Сместа се оставя да изстине. Завиват се сармите и се нареждат в йенска тенджера или пръстен гювеч. Върху завитите лозови сърми леко се поръсва олио. Заливат се с вода, която да покрие един пръст над сармите. Ако лозовите листа не са от консерва може да се поръси щипка сол. Захлюпват с капак. Поставят се в студена фурна, след което тя се загрява до 200 градуса. След като сармите поемат водата, може да се махне капака и леко да се запекат.
По желание лозовите сарми може да се сервират с кисело мляко.
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!