Съвсем случайно попаднах на алтернативна рецепта за лозови сарми. В рецептата за сарми с лозов лист освен традиционния ориз има също кафе и стафиди! Любопитното е, че рецептата е от доста стар български журнал. Публикувам я без да правя каквито и да е промени и интерпретации по нея.

Смятам за важно обаче да уточним, че лозовите листа трябва да бъдат предварително бланширани. Също така в рецептата се използват предварително накиснати стафиди. Ако сте забравили предварително да накисните стафидите, можете да ги добавите към плънката „сухи“ и вместо 300 мл вода, да добавите една идея повече (например 50-60 мл повече).

Вижте още:

Постни лозови сарми по арменски със стафиди и канела

Марината за пържоли с кафе и фъстъци

Картофи на фурна с кафе и кленов сироп

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bgPin It

Лозови сармички с кафе

lozovi_sarmi_s_kafe_Jordani

От sheytanova

Публикувано на : 08/23/2013

  • Брой / порции: около 25 в зависимост от големината на лозовите листа
  • Подготовка: 10 минути
  • Приготвяне : 45 минути
  • Готово след: 60 минути

Съвсем случайно попаднах на алтернативна рецепта за лозови сарми. В …

Необходими продукти

Приготвяне

  1. Лукът се нарязва на ситно и се задушава в предварително загряно олио. Добавя се оризът и се пържи до прозрачност.
  2. Съдът се дръпва от огъня и се прибавят черния пипер, червения, солта и кафето. Долива се около 300 мл вода и се оставя да къкри на тих огън, докато поеме напълно течността.
    planka_za_lozovi_sarmi
  3. Прибавят се останалите подправки, орехите и предварително накиснатите стафиди.
    planka_za_lozovi_sarmi_s_kafe
  4. От получената плънка се слага във всеки лозов лист и се навиват малки сармички.
    lozovi_sarmi_s_kafe_Jordani
  5. На дъното на тенджера се сипва олио и се нареждат няколко лозови листа. Отгоре се поставят сармичките, долива се топла вода и се вари до готовност на тих огън до готовност.

    WordPress Recipe Plugin by ReciPress