luchnik_ot_botevgrad

За първи път опитах лучник в живота си преди 5-6 години в Ботевград – бях на гости на една приятелка и леля и беше приготвила лученото изкушение. Точно по тази причина свързвам лучника с Ботевград. Нямам спомен как изглеждаше лучника, колко дебели бяха блатовете, как беше нарязан, спомням си единствено, че беше изключително дъхав, ароматен.

Минаха няколко години и втори път лучник не опитах. За това помолих лелята на Меги – Калина да ми даде нейната рецепта за лучник. Тя веднага ми я прати и аз запретнах ръкави! Първи опит за лучник – стана вкусен, макар да не изглеждаше по начина, по който си го представях!

Смятам, че отделните пластове тесто станаха прекалено дебели – просто ми дойдоха гости и тестото втасва по-дълго време от обикновеното, но въпреки това стана толкова вкусен, че никой нищо не забеляза. Всички спряха да говорят и единствено се чуваше хрупкането от коричката на лучника.

Pin It

Лучник от Ботевград Recipe

luchnik_ot_botevgrad

От sheytanova Публикувано на : 09/21/2012

    За първи път опитах лучник в живота си преди 5-6 години в Ботевград - бях на …

    Необходими продукти

    Приготвяне

    1. Замесва се тесто с мая, като маята се разтваря в част от топличката вода с малко захар и няколко лъжици брашно. След като сместа шупне, от останалото брашно, изсипано на плота се прави кладенче и се изсипва сместа с маята и се омесва тесто, като се добавя сол и още вода.
    2. Тестото се разделя на 3 топки (едната малко по-голяма от останалите 2). Оставя се да втаса около 1 час. През това време се приготвя плънката.
    3. Нарязаният на полумесци лук (аз сложих равни количества лук и праз) се запържва в олиото до прозрачност. Прибавят се настърганите картофи, чушката (натрошава се) и останалите подправки. По желание към плънката може да се прибави нарязан на ситно колбас.
    4. Всяка топка тесто се разточва на блат с дебелина 3-4 мм във формата на тавата, в която ще се пече.
    5. В намаслена тава се слага първия блат и отгоре плънка. Същото се прави и с втория блат.
      Planka_luchnik
    6. Третият блат се разточва малко по-голям. (нещо, което аз не направих, но така се прави в Ботевград)!
    7. Надупчва се с вилица и се намазва с останалата мазнина от плънката за по-апетитен цвят. Оставя се да втаса още 15-20 минути.
    8. Пече се около 30-35 минути в умерена фурна, докато лучникът получи приятен загар.
    9. След като се опече тавата се покрива с кърпа, за да се "отвърне" малко кората, както казва Калина. Добър апетит!
      luchnik_recepta

      WordPress Recipe Plugin by ReciPress

      3 отговори
      1. Калина
        Калина says:

        Вили,радвам се че имаш такива спомени от гостуването ти в Ботевград и че толкова много ти е харесал лучника.И твоя изглежда много апетитно.Колегите ми огладняха преждевременно,само от вида му.Наистина блатовете са малко дебелички и лука е едро нарязан,но от това вкусовите му качества не се променят.Подправките ако са пресни е по-хубаво.Може да се прибави към плънката и гъби/нарязани на ситно/.Той може да се навие като баница ,да се направят джобове или кифлички-за удобство при сервиране и консумация. На всички ,които решат да опитат рецептата пожелавам успех и добър апетит!

        Отговор
        • sheytanova
          sheytanova says:

          Мерси, Калина! Следващият път ще го направя с колбас вътре. Може и като кифлички! Пресен девисил ми е трудно да намеря, чубрица – малко по-лесно! Един ден като имам градинка, всички подправки ще са пресни! 🙂

          Отговор
      2. Тони
        Тони says:

        Благодаря. Много вкусно ядене. Всеки го харесва. Обикновено го правя завит като баница, но ако нямам време, правя 2 блата. (Трети блат съм слагал 2-3 пъти и все ми се струва, че остава глетав и мокър в средата.) Правил съм го и с кайма, и с гъби, и с други консервирани и пресни зеленчуци в плънката. Винаги е много вкусен. Не съм опитвал с девисил и с настъргани картофи. Сигурно това са типични ботевградски елементи. Непременно ще опитам следващия път. Моята рецепта е с много червен пипер в лучената плънка. Имам я от тъща си (Благодаря, майко!), която го прави много вкусен с 2 кори и различни плънки с които експериментира. Всеки път е малко различен и винаги е чудесен на вкус.

        Отговор

      Напиши коментар

      Want to join the discussion?
      Feel free to contribute!

      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *