За първи път опитах лучник в живота си преди 5-6 години в Ботевград – бях на гости на една приятелка и леля и беше приготвила лученото изкушение. Точно по тази причина свързвам лучника с Ботевград. Нямам спомен как изглеждаше лучника, колко дебели бяха блатовете, как беше нарязан, спомням си единствено, че беше изключително дъхав, ароматен.

Минаха няколко години и втори път лучник не опитах. За това помолих лелята на Меги – Калина да ми даде нейната рецепта за лучник. Тя веднага ми я прати и аз запретнах ръкави! Първи опит за лучник – стана вкусен, макар да не изглеждаше по начина, по който си го представях!

Смятам, че отделните пластове тесто станаха прекалено дебели – просто ми дойдоха гости и тестото втасва по-дълго време от обикновеното, но въпреки това стана толкова вкусен, че никой нищо не забеляза. Всички спряха да говорят и единствено се чуваше хрупкането от коричката на лучника.Pin It

Лучник от Ботевград Recipe

luchnik_ot_botevgrad

От sheytanova

Публикувано на : 09/21/2012

    За първи път опитах лучник в живота си преди 5-6 години в Ботевград – бях на …

    Необходими продукти

    Приготвяне

    1. Замесва се тесто с мая, като маята се разтваря в част от топличката вода с малко захар и няколко лъжици брашно. След като сместа шупне, от останалото брашно, изсипано на плота се прави кладенче и се изсипва сместа с маята и се омесва тесто, като се добавя сол и още вода.
    2. Тестото се разделя на 3 топки (едната малко по-голяма от останалите 2). Оставя се да втаса около 1 час. През това време се приготвя плънката.
    3. Нарязаният на полумесци лук (аз сложих равни количества лук и праз) се запържва в олиото до прозрачност. Прибавят се настърганите картофи, чушката (натрошава се) и останалите подправки. По желание към плънката може да се прибави нарязан на ситно колбас.
    4. Всяка топка тесто се разточва на блат с дебелина 3-4 мм във формата на тавата, в която ще се пече.
    5. В намаслена тава се слага първия блат и отгоре плънка. Същото се прави и с втория блат.
      Planka_luchnik
    6. Третият блат се разточва малко по-голям. (нещо, което аз не направих, но така се прави в Ботевград)!
    7. Надупчва се с вилица и се намазва с останалата мазнина от плънката за по-апетитен цвят. Оставя се да втаса още 15-20 минути.
    8. Пече се около 30-35 минути в умерена фурна, докато лучникът получи приятен загар.
    9. След като се опече тавата се покрива с кърпа, за да се „отвърне“ малко кората, както казва Калина. Добър апетит!
      luchnik_recepta

      WordPress Recipe Plugin by ReciPress