luchnik_ot_botevgrad

За първи път опитах лучник в живота си преди 5-6 години в Ботевград – бях на гости на една приятелка и леля и беше приготвила лученото изкушение. Точно по тази причина свързвам лучника с Ботевград. Нямам спомен как изглеждаше лучника, колко дебели бяха блатовете, как беше нарязан, спомням си единствено, че беше изключително дъхав, ароматен.

Минаха няколко години и втори път лучник не опитах. За това помолих лелята на Меги – Калина да ми даде нейната рецепта за лучник. Тя веднага ми я прати и аз запретнах ръкави! Първи опит за лучник – стана вкусен, макар да не изглеждаше по начина, по който си го представях!

Смятам, че отделните пластове тесто станаха прекалено дебели – просто ми дойдоха гости и тестото втасва по-дълго време от обикновеното, но въпреки това стана толкова вкусен, че никой нищо не забеляза. Всички спряха да говорят и единствено се чуваше хрупкането от коричката на лучника.

Pin It

Лучник от Ботевград Recipe

luchnik_ot_botevgrad

От sheytanova Публикувано на : 09/21/2012

    За първи път опитах лучник в живота си преди 5-6 години в Ботевград - бях на …

    Необходими продукти

    Приготвяне

    1. Замесва се тесто с мая, като маята се разтваря в част от топличката вода с малко захар и няколко лъжици брашно. След като сместа шупне, от останалото брашно, изсипано на плота се прави кладенче и се изсипва сместа с маята и се омесва тесто, като се добавя сол и още вода.
    2. Тестото се разделя на 3 топки (едната малко по-голяма от останалите 2). Оставя се да втаса около 1 час. През това време се приготвя плънката.
    3. Нарязаният на полумесци лук (аз сложих равни количества лук и праз) се запържва в олиото до прозрачност. Прибавят се настърганите картофи, чушката (натрошава се) и останалите подправки. По желание към плънката може да се прибави нарязан на ситно колбас.
    4. Всяка топка тесто се разточва на блат с дебелина 3-4 мм във формата на тавата, в която ще се пече.
    5. В намаслена тава се слага първия блат и отгоре плънка. Същото се прави и с втория блат.
      Planka_luchnik
    6. Третият блат се разточва малко по-голям. (нещо, което аз не направих, но така се прави в Ботевград)!
    7. Надупчва се с вилица и се намазва с останалата мазнина от плънката за по-апетитен цвят. Оставя се да втаса още 15-20 минути.
    8. Пече се около 30-35 минути в умерена фурна, докато лучникът получи приятен загар.
    9. След като се опече тавата се покрива с кърпа, за да се "отвърне" малко кората, както казва Калина. Добър апетит!
      luchnik_recepta

      WordPress Recipe Plugin by ReciPress

      3 отговори
      1. Калина
        Калина says:

        Вили,радвам се че имаш такива спомени от гостуването ти в Ботевград и че толкова много ти е харесал лучника.И твоя изглежда много апетитно.Колегите ми огладняха преждевременно,само от вида му.Наистина блатовете са малко дебелички и лука е едро нарязан,но от това вкусовите му качества не се променят.Подправките ако са пресни е по-хубаво.Може да се прибави към плънката и гъби/нарязани на ситно/.Той може да се навие като баница ,да се направят джобове или кифлички-за удобство при сервиране и консумация. На всички ,които решат да опитат рецептата пожелавам успех и добър апетит!

        Отговор
        • sheytanova
          sheytanova says:

          Мерси, Калина! Следващият път ще го направя с колбас вътре. Може и като кифлички! Пресен девисил ми е трудно да намеря, чубрица – малко по-лесно! Един ден като имам градинка, всички подправки ще са пресни! 🙂

          Отговор
      2. Тони
        Тони says:

        Благодаря. Много вкусно ядене. Всеки го харесва. Обикновено го правя завит като баница, но ако нямам време, правя 2 блата. (Трети блат съм слагал 2-3 пъти и все ми се струва, че остава глетав и мокър в средата.) Правил съм го и с кайма, и с гъби, и с други консервирани и пресни зеленчуци в плънката. Винаги е много вкусен. Не съм опитвал с девисил и с настъргани картофи. Сигурно това са типични ботевградски елементи. Непременно ще опитам следващия път. Моята рецепта е с много червен пипер в лучената плънка. Имам я от тъща си (Благодаря, майко!), която го прави много вкусен с 2 кори и различни плънки с които експериментира. Всеки път е малко различен и винаги е чудесен на вкус.

        Отговор

      Напиши коментар

      Want to join the discussion?
      Feel free to contribute!

      Вашият отговор на Калина Отказ

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *