Махлеб е изключително популярна подправка в арабската кухня; приготвя се от смлените костилки на специален сол череши и точно за това ухае на череши. Може да доловите обаче леко горчив вкус, подобен на горчив бадем. В Близкия изток се използва за приготвяне на печива, а в европейската и американската кухня – за коледни сладки и сладкиши.

Винаги съм си мислела, че махлебът е италианска подправка, навярно защото там за пръв път я срещнах преди време точно в Италия. Като се замисля обаче думата „махлеб“ далеч не звучи италиански.

На мен лично изключително подходяща ми се струва подправката за различни сладкиши – приготвих преди време мъфини с череши и махлеб. Приятно се получиха и трюфелите с кафе, в които има махлеб. Махлебът се използва и в гръцката кухня за коледната пита – Василопита.

Оказа се, че сладките ястия с кафе се комбинират прекрасно с махлеб. Това го потвърди и Михаела от магазин Бахарат, която е човекът, когото познавам, който най-много разбира от комбинации с подправки.

Ароматът на арабската подправка е доста силен и (особено) ако я използвате за първи път, бъдете внимателни с количествата!Pin It