Родината на майораната е Северна Африка – Алжир, Мароко, Тунис. Преведено от арабски името означава „несравним“. Древните гърци и римляни са я смятали за свещена билка. Използвали са я при жертвени обреди.
Качества на майораната
Майораната има приятен аромат и леко тръпчив вкус. Използват се върховете на растението в пресен и изсушен вид и неговите изсушени семена. За разлика от много други подправки, майораната запазва аромата си при сушене. Ароматът и вкусът на майораната са по-деликатни от тези на ригана, с когото са сродни.
Употреба и съчетание на майораната
За какво се използва майорана? И на кои ястия подхожда майораната? Тя се използва като подправка във френската, северноафриканската, американската кухня. Италианците употребяват майораната при овкусяване на пици, лазаня, различни сосове за паста. Германците използват консервиращите й свойства при производство на колбаси. Използва се при по-мазни меса и зеле поради способността на майораната да регулира стомаха. Майораната е чудесна добавка към ястия с домати, яйца, риба, картофи, както и смлени меса. Може добре да овкуси агнешко, пилешко месо, дреболии.
Вижте например пилешки сърца в картофено пюре с майорана. С майорана могат да се ароматизират салати, дресинги, патладжани. Чудесно се вписва в ястия с боб, грах, супи. Използва се при салатни дресинги и различни сосове. Подправката е подходяща при пържен черен дроб. Изсушените семена се използват за ароматизиране на напитки и хляб. Майораната се съчетава добре с чубрица, розмарин, магданоз, чесън, дафинов лист, лук, черен пипер, мащерка. Добавя се в края на готвене, защото ароматът й се разпада лесно.
Вижте още:
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg
Снимка: http://www.agoodnightkiss.com
Pin It
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!