Маковите семена приличат на малки житни зрънца. Има два вида мак – източен или индийски с бели семена и западен с тъмно сини семена. Двата вида семена имат сходен, леко пикантен и сладникав вкус подобен на орехови ядки. От неузрелите, зелени капсули на сънотворният мак, който е богат на алкалоиди се извлича сок. От него се произвеждат опиати и се използва във фармацевтичната промишленост.

След изсъхване на маковия цвят семенцата остават в капсули. Маковото семе намира приложение в изсушено състояние в кулинарията. В това състояние семената не съдържат алкалоиди.

За какво се използват семена от мак?

Семената от мак се използват цели или натрошени, тъй като те се смилат изключително трудно. За да се разгърне по-добре техният вкус и аромат маковите семена трябва преди употреба да се запекат или да се накиснат в гореща вода поне три часа.

Маковите семена се употребяват при печива и тестени изделия като хлебчета, сладкиши, различни бисквити и като плънка на пасти, козунаци, баници. Може да се използват за декорация на салати от моркови, зеле, зелена салата като внесат цветови контраст и разнообразят вкуса. Маковите семена са подходящо допълнение към риба, някои сосове, вегетариански или месни ястия. Чудесна закуска е филийка с мед поръсена със семенца от мак.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Копър и семена от копър

Нигела / благодай / полска челебитка

Годжи бери

Снимка: http://drop.ndtv.com/

Pin It
0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *