Manov_med_harmonica

Мановият мед се има най-добри условия за добив най-вече в Странджанския край. Ежегодно в Царево се провежда фестивал на мановия мед. Там има благоприятни климатични условия- оптимална влажност, топлина и обширни дъбови и липови масиви за производството на манов мед.

Как се прави манов мед?

Каква е разликата между мановия мед и нектарния мед? Пчелите събират нектарния мед от личинките на растенията, а мановия мед – от маната по листата на дъба и липата. Тази мана се получава с помощта на насекоми, които пробиват листата на растенията. Насекомите се хранят с една част от сладкия сок, които изтича, а останалата част се отделя върху листата във вид на лепкава течност. Когато около пчелите няма нектарни растения, те събират маната и я превръщат в манов мед. Това е накратко казано как се прави манов мед…

как да купя криптовалута

Различният мед – био манов мед на Harmonica

Мановият мед има тъмнозелен, кафяв до черен цвят. В сравнение с нектарния мед, мановият почти не се захаросва. Био мановият мед на Хармоника от Стара планина е добиван от пчелини разположени високо по склоновете, далеч от пътища, предприятия, железопътни линии и земеделски насаждения. Пчелите се захранват със собствения им мед. При производството на меда на е се използват бои за кошерите и лекарства за пчелите.

Полезни свойства на мановия мед

Мановият мед е богат на минерали, въглехидрати, витамини, монозахариди, фолиева киселина. Той е чудесна храна за деца, спортисти, хора, които се възстановяват след боледуване. Изключително е полезен за лечение и профилактика. Още в египетските папируси се препоръчва за лечение на бъбречни, стомашни и чернодробни болести.

Манов мед при здравословно хранене

Мановият мед има голямо значение за здравословното хранене. Чаша билков чай може да бъде подсладен с лъжичка ароматен манов мед. Медът може да замени захарта при сладкишите  – в тази рецепта например спокойно можете да използвате манов мед – дребни сладки с кафе и мед. Българската кухня добре познава мириса на печени ябълки, дюли и всякакви плодове. Какво по-добро съчетание на запечени плодове с манов мед. Пробвайте печена тиква и я запечете с манов мед и орехи. Класика!Традиционният тиквеник за Бъдни вечер може да бъде подсладен със мед – ето рецептата тук. Ошав също можете да приготвите с мед. Българската църква разрешава и по време на пост да се консумира мед. Той е една от любимите съставки в шоколада, който приготвят Мария и Венсан. С мед можете да овкусите също риба и тя да получи приятна и ароматна карамелена коричка.

Готвене с мед

Медът се добавя при приготвяне на глазури, за подслаждане на овесени каши, мюсли, коктейли, захаросване на плодове, добре познатите ни меденки. Употребява се и при приготвяне на месо – пилешко, свинско, говеждо. Прибавя малко мед към маринати, салати и др. Мановият мед се съчетава добре с ядки, сушени плодове, канела, масло, горчица, лимон, индийско орехче. Медът присъства в нашите празници и незабравими моменти. На Деня на християнското семейство питката се послажда с мед. Майката подтичвайки поднася медена пита по повод прохождането на рожбата й. А свекървата захранва младоженците с меден залък, за да е сладък живота им.

Харесайте страницата ни във фесйбук, за още сладки моменти!

Pin It
0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *