shokolad_maria_vincent

Случайността среща Мария, българска студентка във Франция, и Венсан, французин от Лион. Отново случайността е тази, която ги води в плантация за какао във Венецуела през 2005 година. Там двамата откриват един нов свят: този на какаото и на истинския шоколад. След завръщане в Европа двамата започват да експериментират вкъщи с различни сортове какао, търсейки непознати и екзотични вкусове. Идеята за започване на семеен шоколадов бизнес се ражда спонтанно. Целта им е да преоткрият старата европейска технология на изработване на истински шоколад, и то в България.

Кой е истинският шоколад? Как да го различим и къде можем да си го купим у нас?

Истинският шоколад е този, който съдържа единствено какао (какаови зърна), какаово масло и нерафинирана захар, евентуално сухо мляко за млечния. Това е простичката, но забравена рецепта за шоколада, такъв какъвто се е правел в Европа от самото начало на „откриването“ на шоколада.

Истинският шоколад днес представлява около 5% от всички шоколадови изделия, които се произвеждат. В България шоколад с такова качество може да се намери в био магазините и магазините за гурме продукти.

Защо решихте да отворите работилница за шоколад в България, а не в някоя страна с традиции в производството и консумацията на шоколад  – Франция, Белгия… ?

Наистина свързваме хубавия шоколад с Франция, Белгия, Швейцария, но истината е, че много малко са шоколатиерите в тези страни, които изработват истински шоколад. Във Франция например са трима. Избрахме България, защото живеем тук и мислим, че имаме възможности за развитие в тази област именно тук.

Как постигате дългия срок на годност на шоколадите „Гайо”?

Шоколадите „Гайо“ съдържат какаово масло и никаква друга растителна мазнина. Какаовото масло е естествен консервант и може да се съхранява с години. Ето защо нашите шоколади са с дълъг срок на годност.

От къде идва заблудата, че се дебелее от шоколад?

Дебелее се от шоколад, в който какаото и какаовото масло са заменени от други продукти: изкуствени подобрители, нездравословни растителни мазнини. Истинският шоколад е пълноценен продукт, който се предписва дори при диети.

Можем ли да си направим домашен шоколад?

В домашни условия е трудно да смелим какаовите зърна, затова може да използваме качествено какао на прах, какаово масло, мед. Смесваме тези съставки и след 30 мин в хладилника получаваме готов шоколад.

Коя е любимата ви рецепта с шоколад?

Зависи от настроението и сезона. Сега по време на есента и зимата любимата ни рецепта е горещ шоколад по мексикански: шоколад 70%, прясно мляко, мед, щипка от следните подправки: канела, индийско орехче, черен пипер, ванилия, кайенски пипер.

Разберете и как се дегустира шоколад.

 

Pin It
0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *