африкански-сом

Не бях приготвяла африкански сом от доста време. Последно приготвих африкански сом със сметана и червени боровинки и африкански сом с орехи и зеленчуци на фурна, но смело мога да кажа, че маринован африканският сом ми хареса най-много. Може би просто много се бях затъжила за риба в последно време и напоследък както повечето българи се бях фокусирала върху най-продаваната рибна тройка по тези шерини – а именно – чипура, лаврак и сьомга! Отчитам го за грешка!

Африканският сом заслужава специално внимание – месото е нежно, сочно, ухае приятно. Дори и хората, които традиционно отказват да ядат риба вярвам, че биха го харесали, ако е приготвено добре. Нещо повече – африканският сом се развъжда в България и рибна ферма Clarias правят доставки за София в момента. Страхотно удобство! Аз си поръчах филе от африкански сом и котлети. За тази рецепта използвах филетата. Скоро ще споделя и резултата от котлетите.

За маринатата на рибата използвах:

2 с.л. зехтин

2 с.л. соев сос

2 с.л. горчица

едро смлян черен пипер

щипка лют червен пипер

сол.

Разбърках съставките и намазах рибните филета. Това количество марината ми беше достатъчна за около 900 грама филе от африкански сом, което предварително бях нарязала на 6 парчета.

Оставих го за около 2-3 часа в хладилник, за да поеме ароматите на подправките, след което наредих парчетата сом в намазнена тавичка и запекох около 30 минути в предварително загряна фурна на 200 градуса.

африкански-сом-маринован

Ако филетата са по-дебели, можете да увеличите времето за готвене, а при по-тънки парчета – го увеличете.

Филетата от африкански сом гарнирах с картофки на фурна, които овалях в любими подправки.

Измих добре с четка картофите, след което ги нарязах на парчета и сварих леко в тенджера с малко вода за около 20 минути. Изцедих картофите и оставих да изсъхнат. След това ги поръсих със смес от следните подправки – черен пипер, червен пипер, мащерка, сух чесън, сол. Полях обилно със зехтин и ги запекох около 30 минути в предварително загряна фурна на 180 градуса.

Поднесох топли с африканския сом! Добър апетит! 🙂

Малки хитринки:

Когато приготвяте филе от африкански сом (а и не само) ще забележите, че парчетата откъм опашката на рибата са по-тънки и съответно изискват по-кратка топлинна обработка. Затова при печенето тези парчета ги вадя по-рано от филетат, които са от към главата на африканския сом. В противен случай – ако оставите всички парчета риба да се пекат еднакво време рискувате опашните парчета да позагорят или пък по-дебелите да останат недопечени. Всъщност на рибата не й трябва много дълго време печене. В България традиционно рибата се пече доста по-дълго време от необходимото. Така тя променя вкуса си не към добро според мен. Затова печете колкото е необходимо и не се страхувайте, че рибата ще остане сурова!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *