Мащерката се среща по поляните и горите на цяла ни страна. Лилавите цветове и силният аромат привличат отдалече. Има над 35 разновидности на мащерката, като най-популярна в кулинарията е обикновената.

На кои ястия подхожда мащерка?

Мащерката е чудесна подправка за месо като му придава по-изтънчен вкус. Това важи за пилешко, телешко, агнешко и месо от дивеч. Добро допълнение е към яхнии от боб, бакла, грах. Може да се овкусят с мащерка и сосове за паста, а също така и маринати. Стрък прясна мащерка ще предаде неповторим аромат и вкус на рибата. Вижте тук една рецепта за риба с мащерка.

Мащерката се слага в началото на готвене, за да се извлече аромата. Свежи листа се добавят към пресни салати. Може да се съчетава с други подправки като кориандър, черен пипер, риган, джинджифил, босилек, естрагон, чесън и др.

Заради невероятният си нежен аромат мащерката се използва широко във френската кухня. Френските кулинарни майстори я съчетават с магданоз и дафинов лист при супи, ястия, бульони. Използва се и също много и в карибската кухня. Източната микс подправка заатар може да включва и мащерката. Мащерката чудесно се съчетава със сминдух. Незаменима съставка е на някои видове къри.

На прясната мащерка листата трябва да са светли и свежи, а стеблата – твърди. Съхранява се в хладилник, завита в хартия. Сушената мащерка се съхранява в стъклен буркан на тъмно. Свежата мащерка е за предпочитане пред сухата, заради по-добрите качества.

Гръцки мед с мащерка

От дивата мащерка се получава много хубав мед, с който се слави Гърция. За мед се използва се надземната част на мащерката. Стеблото се отстранява, защото съдържа танин, който има тръпчив вкус. Мащерка на гръцки означава сила, смелост, а на български е позната като „бабина душица“ или „овчарски босилек“.

Мащерката като лекарство

Мащерката е призната от народната медицина като лек за всякакви болежки. Изсушените цветове помагат при проблеми на стомаха, нервна възбуда, грип и много други. Маслото от мащерка също намира приложение в медицината и парфюмерийната промишленост.

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Манов мед

Естрагон (Тарос)

Снимка: elizabethinslo.blogspot.com

 Pin It