Какво е мейс?

Мейс е ароматна подправка, която се получава от обвивката на индийското орехче. Индийското орехче и мейсът имат сходен вкус, но индийското орехче е по-сладко. Цветът на кората на индийското орехче е жълт до оранжев, като напомня цвета на шафран. Затова мейса се използва за овкусяване на ястия със светъл цвят. Добре се вписва при картофени ястия, светли сосове, супи. Използва се и при печени блюда. Кората на орехчето е по-скъпа, защото е само 15% от производството на индийското орехче.
Мейсът може да се използва и като чай. Някои го препоръчват като релаксираща напитка с топло мляко и захар. Кората на индийското орехче действа тонизиращо, стимулира апетита, засилва имунната система.
Употребата на мейс трябва да е премерена, защото в определени количества е отровен.

Снимка: http://www.aqrexports.com

Вижте още:

Асефатида

Бахар

Индийско орехче

Кайенски пипер