Есен е! И все пак все още има приказно вкусни пресни зеленчуци. Остават броени дни до коледните пости и е идеално време да сготвите нещо с месо (в случая с телешка кайма). Ще си кажете, че яхнията е скучно и банално ястие, но тази пикантна яхния, с мексикански нотки (боб, царевица) ще погали небцето ви. Яхниите са едно от първото нещо, което младите „готвачи“ у нас се научават да правят. Експериментирайте на воля с мексиканските подправки и тези, които не са мексикански, но се използват широко в мексиканската кухня – чили, кимион, канела, риган. Чилито може да бъде както на прах, така и да използвате натрошено (със или без семки). Ако е можете да намерите истинско, мексиканско чили, турският лют червен пипер във зехтин би свършил прекрасна работа. Аз него го използвам смело в подправянето на българска шкембе чорба, индийските рецепти и въобще навсякъде, където искам да подлуюя ястието. А кимионът рядко го използвам на зърна, макар да го купувам така (да не е смлян). Предпочитам да го купувам на зърна и да си го меля у дома. Така ароматът се запалзва и реално знаеш какво слагаш в ястието.
Pin ItМексиканска яхния Recipe

От 10/11/2012
Публикувано на :Есен е! И все пак все още има приказно вкусни пресни зеленчуци. Остават …
Необходими продукти
- 350 грама телешка кайма
- 2 картофа нарязани на кубчета
- 2 средно големи моркова нарязани на колелца
- 1 зелен пипер нарязана на малки парчета
- 1 червен пипер нарязана на малки парчета
- 250 грама царевица от консерва, отцедена
- 250 грама боб от консерва, отцеден
- 1 едър домат обелен и настърган
- 1 глава лук нарязан на ситно
- 2 скилидки чесън нарязани на ситно
- 1 с.л. магданоз нарязан ан ситно
- 1 ч.л. чили на прах
- 1 черен пипер на вкус
- 2 ч.л. кимион прясно смлян
- 1 щипка канела
- 1 ч.л. риган
- 1 щипка асатефида
- 1-2 с.л. олио
- вода или зеленчуков бульон
Приготвяне
- Чесънът и лукът се задушават леко в предварително загрято олио. Прибавя се каймата, сол и черен пипер.
- Каймата трябва да стане на трохи, без да се препържва.
- Добавят се всички зеленчуци, бобът, царевицата (без домата) и се поливат с вода (или със зелелнчуков бульон - още по-добре). Зеленчуците трябва да са добре покрити с бульон. Течността трябва да е около 1-2 пръста над останалите продукти.
- Оставя се яхнията да поври около 40 минути, докато зеленчуците се сварят добре. При необходимост се добавя допълнително вода. Някои обичат по-гъста, а други - по-рядка яхнията, така че вие контролирайте гъстотата й.
- 10 минути преди да се отнеме от котлона се добавя настърганият домат и останалите подправки. Аз лично избягвам да разбърквам яхнията, за да не се размекват зеленчуците и да стават на каша.
- Сервирайте с мексиканска бира Корона 🙂
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Много ни хареса, всеки искаше допълнително! Вече редовно ще я хапваме, а и приготвянето беше много лесно :)))
Радвам се, че ви е харесала, Дони! Поздрав!