Есен е! И все пак все още има приказно вкусни пресни зеленчуци. Остават броени дни до коледните пости и е идеално време да сготвите нещо с месо (в случая с телешка кайма). Ще си кажете, че яхнията е скучно и банално ястие, но тази пикантна яхния, с мексикански нотки (боб, царевица) ще погали небцето ви. Яхниите са едно от първото нещо, което младите „готвачи“ у нас се научават да правят. Експериментирайте на воля с мексиканските подправки и тези, които не са мексикански, но се използват широко в мексиканската кухня – чили, кимион, канела, риган. Чилито може да бъде както на прах, така и да използвате натрошено (със или без семки). Ако е можете да намерите истинско, мексиканско чили, турският лют червен пипер във зехтин би свършил прекрасна работа. Аз него го използвам смело в подправянето на българска шкембе чорба, индийските рецепти и въобще навсякъде, където искам да подлуюя ястието. А кимионът рядко го използвам на зърна, макар да го купувам така (да не е смлян). Предпочитам да го купувам на зърна и да си го меля у дома. Така ароматът се запалзва и реално знаеш какво слагаш в ястието.Pin It

Мексиканска яхния Recipe

meksikanska_yahnia

От sheytanova

Публикувано на : 10/11/2012

    Есен е! И все пак все още има приказно вкусни пресни зеленчуци. Остават …

    Необходими продукти

    Приготвяне

    1. Чесънът и лукът се задушават леко в предварително загрято олио. Прибавя се каймата, сол и черен пипер.
    2. Каймата трябва да стане на трохи, без да се препържва.
    3. Добавят се всички зеленчуци, бобът, царевицата (без домата) и се поливат с вода (или със зелелнчуков бульон – още по-добре). Зеленчуците трябва да са добре покрити с бульон. Течността трябва да е около 1-2 пръста над останалите продукти.
    4. Оставя се яхнията да поври около 40 минути, докато зеленчуците се сварят добре. При необходимост се добавя допълнително вода. Някои обичат по-гъста, а други – по-рядка яхнията, така че вие контролирайте гъстотата й.
    5. 10 минути преди да се отнеме от котлона се добавя настърганият домат и останалите подправки. Аз лично избягвам да разбърквам яхнията, за да не се размекват зеленчуците и да стават на каша.
    6. Сервирайте с мексиканска бира Корона 🙂

      WordPress Recipe Plugin by ReciPress