Месни заговезни или Неделя месопусна е църковен празник, който се празнува в неделя осем седмици преди Великден. През 2013 година се пада на 10 март. Ден преди Месни заговезни в събота е Задушница, когато се подава хляб, жито, сирене и яйца.

Какво се приготвя за Месни заговезни?

На Месни заговезни на трапезата се слага само месо – свинско, кокошка, баница с мас. Малко преди вечерята младите посещават кръстника и родителите на булката. Носят им дарове – обреден хляб, кокошка, а в наши дни – торта. Това е последният ден, в който се яде месо. Следващата седмица до Сирни заговезни младите се веселят, пеят, играят хора. Връзват люлки е се люлеят за здраве. Заговезни идва от думата заговявам, значи постя.

Седмицата между Месни заговезни и Сирни заговезни се нарича Сирница и е подготовка за Великия пост. Може да се яде мляко и яйца. През Великият пост е забранено венчаването.

Вижте още:

Разрешено ли е да се яде мед по време на пости?

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Снимка: http://bryanmurray58.blogspot.comPin It