Има ли смисъл да запичаме мидите във фурната? Този въпрос изскочи след като публикувах снимката от мидите от тази рецепта малко преди да ги „хвърля“ във фурната. Веднага един мой познат от социалната мрежа коментира под снимката и изрази учудването си защо ги слагам във фурната…

Реално предварително мидите бяха поврели под капак и на практика черупките се бяха отворили. Реших обаче да експериментирам, защото съм чела, че доста хора ги приготвят по този начин – на фурна. За пръв път използвах за готвене зехтин с лимон, който особено много предпочитам за пресните салати през лятото. Получи се много добре!

Аз лично не открих много голяма разлика дали накрая мидите ще се запекат във фурна за 8-10 минути ли не, при положение че брашното в соса преди това е било запечено на сух тиган. Така, че ако бялото вино вече е изстудено и не ви се чакат още 10 минути, за да се запекат мидите във фурната, просто неглижирахте последната част от рецептата 🙂 – т.е. не ги запичайте, а сервирайте направо – полети със соса и резенчета лимон.

Но тъй като името на рецептата е „миди на фурна с чеснов сос“, аз ще ви я опиша подробно.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Миди яхния

Миди Сен Жак на тиган

Паста с морски даровеPin It

Миди на фурна с чеснов сос

recepta_midi

От sheytanova

Публикувано на : 08/08/2013

  • Брой / порции: 3 порции

Има ли смисъл да запичаме мидите във фурната? Този въпрос изскочи след …

Необходими продукти

Приготвяне

  1. Мидите се измиват под течаща вода като се махат мустаците им и се остъргват черупките с малък нож или домакинска тел. Ако има миди, които при удар по черупката не се затварят се изхвърлят.
  2. Виното, водата, зехтина с лимон, дафиновия лист и черния пипер, нарязания на ситно морков се оставят да заврят.
  3. След като поврят около 4-5 минути се прибавят мидите. Оставят се да поврат 3-4 минути с капак, като се разбъркват 1-2 пъти. Добавя се съвсем малко сол. Мидите трябва да отворят черупките си, тези, които са затворени след като са запарени – се изхвърлят.
  4. Мидите се прехвърлят в тавичка, като сосът се запазва.
  5. Брашното се запича на сух тиган докато се позачерви. Залива се с бульона и се бърка интензивно. Прибавя се магданоза. Най-накрая се добавя сучакният чесън.
  6. Мидите се поливат със соса, прибавят се резенчета лимон и се запичат за около 8-10 минути в предварително загряна фурна.

    WordPress Recipe Plugin by ReciPress