saint jacques

Мидите Сен Жак освен, че са особено атрактивни за поднасяне са и изключително богати на вкус. Можете да ги намерите (макар и да не се продават във всички рибни магазини) живи, с черупките, а можете и да си ги купите изчистени и замразени.

Макар черупката да е по-тежка от самата семка, аз предпочетох първия вариант, точно заради атрактивността на самата черупка.

jivi_midi_Sen_Jak

Като за първи кулинарен опит с миди Сен Жак реших само да ги задуша леко с чесън и подправки, с малко зехтин, за да мога да усетя вкуса им. Обещавам скоро да ги опитам в комбинация с други храни и да видя резултата.

Ето и моята рецепта за миди Сен Жак на тиган:

Pin It

Миди Сен Жак на тиган Recipe

saint jacques

От sheytanova Публикувано на : 07/02/2012

  • Подготовка: 10 минути
  • Приготвяне : 25 минути
  • Готово след: 35 минути

Мидите Сен Жак освен, че са особено атрактивни за поднасяне са и …

Необходими продукти

Приготвяне

  1. Мидите се измиват добре с четка, след което се оставят под течаща вода за около 5 минути. Проверяват се дали не са мъртви - най-сигурният начин е да се помирише мидата - Сен Жак мидите миришат изключително силно и неприятно, когато са мъртви. Друг начин да проверите дали са мъртви е да изсипете мидите върху кухненски плод и от удара черупките трябва да се затворят, ако не - трябва да ги изхвърлите.
  2. След като мидите са измити се поставят в тенджера, в която има 1-2 ч.ч вряща вода. Мидите се слагат в тенджерата и се захлупват с капак. От топлината черупките се отварят. След като мидите се отворят се снемат от котлона.
  3. Ядките на мидите се изваждат и ако е необходимо черупките се почистват, тъй като после ще ги използваме за поднасянето на мидите.
  4. Ципата около мидата може да се премахне или да остане така, всеки да си я махне сам.
  5. Тиган се загрява след което в него се поставят дафиновия лист и черния пипер на зърна, за да се извлече аромата им от топлината.
  6. Добавя се зехтина и след като се загрее се прибавя смачкания и нарязан на ситно чесън.
  7. Прибавят се осолените ядки от миди, като предварително се махат ципите около ядките и се запържват леко и от двете страни. Накрая се добавя коантрото и мидите се държат, докато алкохола се изпари.
  8. Мидите се връщат обратно в черупките и се поднасят с по 1 с.л. от ароматизирания зехтин.

    WordPress Recipe Plugin by ReciPress

    4 отговори
    1. sheytanova
      sheytanova says:

      Здравей, Милена! Бях излязла да пазарувам съвсем различни неща, но видях, че има миди Сен Жак на рибния щанд в Била на бул. България и купих от там. Момчето на щанда беше изключително любезно – обясни ми как ги съхраняват, как да разбера дали са живи или не, много полезна информация ми даде! Нямам представа дали зареждат постоянно, но аз извадих късмет 🙂

      Отговор
      • sheytanova
        sheytanova says:

        Най-лесният начин да разбереш дали са живи мидите е да ги изсипеш върху масата и да провериш дали всички са си затворили черупките. Ако има все още отворени – ги изхвърляш. После ги обработваш топлинно и обратно – ако има такива, които не са се отворили – пак ги изхвърляш. Иначе мидите знам, че живеят на 4 температура от градуса – т.е. купувай миди, които са държани в студена вода или в лед от магазините. Гледай и срока на годност. Това е 🙂 Успех!

        Отговор
    2. Вълканова
      Вълканова says:

      Шейтанова, „семки“ от миди! Добре ли сте? Поне като превеждате от английски език, проумявайте какво ще публикувате! Мидите си имат ЯДКИ, а не СЕМКИ!
      Една рецепта за такива миди от мен – в тиган на не много горещ огън загрейте малко масло и сока на половин лимон (зависи от количеството на мидите), добавете няколко резенчета чесън, черен пипер, няколко клончета пресен розмарин и малко лют червен пипер – за пикантност. Ядките на мидите няма нужда да се термообработват прекалено дълго, иначе стават жилави. Измиват се (ако са били размразени), подсушават се и се слагат да се задушават; обръщат се в тигана след около 2-3 минути, колкото да се запечатат страните от температурата, но и междувременно поемат и ароматите от тигана. Благодаря!

      Отговор
      • sheytanova
        sheytanova says:

        Здравейте, Вълканова! Благодаря за забележката, веднага ще коригирам в рецептата! Важна ми е обратната връзка на читателите, защото човек не може да бъде перфектен! Още по-малко, аз не съм професионален готвач и е повече от естествено не винаги да използвам най-точната дума. Рецепти от английски не превеждам, за хубаво или не! За мен най-важно е забавлението в кухнята, както съм писала и преди! Иначе се чувствам повече от добре! Поздрави, Виолета

        Отговор

    Напиши коментар

    Want to join the discussion?
    Feel free to contribute!

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *