Специализираните магазини за подправки в София са факт (за мое огромно щастие) и днес ще ви срещна с Михаела Лазарова – собственик на магазин за подправки „Бахарат“. В ароматния магазин, който се намира на адрес ул. Цар Иван Асен 9, (входът е откъм Виктор Юго) има около 70 различни видове подправки. Зареждането на стандартните български подправки е от България (червен пипер, чубрица, мащерка…), но техните разновидности например, пушеният червен пипер идва от Испания. Другите подправки си идват от страните, в който се отглеждат, ванилията – Индонезия, черният пипер – Виетнам, сумака – Турция… В магазина освен подправки можете да намерите също различни видове зехтини, масла, шоколади, варива (любимият ми марокански кус-кус го купувам от там) и дори кулинарна литература.

Михаела е феята на подправките за мен! Винаги е готова да ви отвори бурканчето с подправките, да усетите аромата им, вкуса им и да ви даде съвет с какво да комбинирате. Тя е само на 30 години, завършила е Нов Български университет и има магазина от около 3 години. Идеята за отваряне на магазин за подправки „Бахарат“ се ражда от това, че в Българя нямало специализиран магазин за подправки или поне тя не е знаела за такъв. За да стане едно ястие вкусно продуктите трябва да са добре подбрани, и според нас частта с подправките липсваше, усмихва се ценителката на подправките.

Каква е разликата от пазаруване на подправки от супермаркета и от специализиран магазин за подправки?

Пазаруването от специализиран магазин, е за препоръчване пред супер маркета, заради високото качество на продуктите. Тоест вие виждате цвета, помирисвате аромата и преценявате дали ви харесва и дали ще го купите, не е за подценяване и различните идеи който се обменят в малките магазини, за различните употреби и комбинации.

Кои са 10-те подправки, които трябва да присъстват във всяка кухня?

Като цяло може би в различни вариации, но в почти всяка къща трябва да има – червен пипер, черен пипер, пипер меланж, босилек, риган, мащерка, ванилия, сушен лук, чушка и морков. По този начин, почти всяко от по традиционните ястия ще могат да бъдат направени, дори и да се окаже че сте забравили да си подсигурите някоя подправка за дадено ястие, при изброения по-горе набор ще можете с малки импровизации да се справите.

Готвенето с разнообразни подправки е необходимост, навик или прищявка?

Готвенето с разнообразни подправки е начин на живот. Забелязала съм, че клиентите ми който си купуват такива продукти, са една различна общност, те имат различни професии, на различна възраст са…  но като възгледи и начин на живот са много сходни. Те са изключително позитивни, спокойни, усмихнати, интелигентни, радват се на живота и на малките детайли, мирогледът им е много различен. С други думи чест е да познавам такива хора и да работя за тях

Кой е правилният начин за съхранение на подправки?

Подправките най – добре се съхраняват в стъклено бурканче с добре затворено капаче.

Отскоро в блог има нова рубрика – рецепти с кафе. Кои са подправките, които най-добре се комбинират с кафето?

Според мен би станало добре и с махлеб, и с коктейлни череши.

Коя е любимата ти кухня и кои са кои са типичните подправки за нея?

Аз харесвам доста различни кухни. Българската – с типичните чубрица и джоджен, турска със сумака и заатар, индийска с техните масали, тайландска и листа от лайм…

Има ли универсална подправка?

За мен универсална подправка няма.

3 нетрадиционни подправли за месо?

Ами подправка за месо, ако трябва да препоръчам, това е синапът – прави месцето крехко. Пушеният пипер дава аромат все едно сте го готвили на „жив“ огън.  И третата може да е според предпочитанията за аромат – чесън, риган, босилек, мащерка…

3 подправки за риба?

Подправките за риба, са доста. Напоследък като любима моя се оказва уасабито на прах, един вид хрян, който може да се комбинира с цялата гама средиземноморски подправки – получава се много деликатен вкус, който се помни дълго!

Винаги си позитивна и усмихната. Коя е твоята подправка за щастие?

По повод на положителната ми нагласа, знам че няма нищо вечно, и доброто и лошото отминават, то е вид кръговрат, затова съм се научила да се радвам на хубавите неща и мигове и това ми подсигурява почти винаги усмивка.

Снимки: Михаела Лазарова – личен архивPin It