микс-салати-с-боровинки-и-пармезанови-бисквитки

Навярно най-интересният елемент от салатата е пармезановите бисквитки с бадеми и как се приготвят те? Взаимствала съм идеята от Ива от кулинарно училище Меню и съм направила дребни модификации по салатата с боровинки на базата на продуктите, с които разполагам.

За пармезановите бисквитки е добре да използвате хлебни трохи, които ще оберат мазнината, която ще пусне италианското сирене при печенето и ще ви придаде лека хрупкавост. Дреснгът на салатата е изключително семпъл – с олио от гроздови семена и бял оцет. Семпъл е с цел, да не заглушава и да не се смесва със силно изразения вкус от пармезана, както и със сладостта и плодовостта на боровинките.

Ако в сезона, който приготвяте салатата няма боровинки или просто в момента не можете да намерите, можете да ги замените с друг горски плод – например горски ягоди, къпини, малини. Все пак за мен фаворит е комбинацията с боровинки. Можете да използвате готов микс от зелени салати, които се предлагат в големите супермаркети. Аз използвах такъв при приготвянето на градинската салата с горчичен дресинг с нар.

Необходими продукти за салатата – Микс от зелени салати с боровинки и пармезанови бисквитки с бадеми:

150 грама паармезан или грана падано

2 с.л. хлебни трохи

50 грама филирани бадеми

200 грама салати микс – рукола, маруля, лоло россо, лоло биондо или др.

50 грама пресни боровинки

2 с.л. олио от гроздови семена

2 с.л. бял винен оцет

сол на вкус

Начин на приготвяне:

Настържете на ситно пармезанът и го смесете с флираните бадеми и хлебните трохи.

Загрейте фурната на 180 градуса. Сложете хартия за печене в тавата и очертайте кръгове с диаметър 12 см. Запълнете кръговете със сместта, така че да няма дупки, но и да не бъде прекалено дебело. Сместта би трябало да ви стигне за 8 пармезанови бисквитки. Аз пека бисквитките на два пъти по 4. Ако сместта не ви стигне, добавете малко настърган пармезан. Печете за 4-5 минути докато сиренето се разтопи и краищата станат златисти. Извадете тавата и оставете да поизстинат бисквитките. Отлепете ги и ги осавете на страна.

Накъсайте на хапки салатите, овкусете с дресинга от бял оцет и олио от гроздови семена, сол.

На дъното на чинията по средата сложете една бисквитка. С ръце сложете развномерно от салатата и отгоре сложете още една пармезанова бисквитка. Прибавете боровинките.

Поднесете с чаша охладено вино!

Малки хитринки: Не монтирайте салатата докато бисквитките са топли, защото така миксът от салати ще увехне. Можете да приготвите пармезановите бисквитки няколко часа преди вечерята или преди гостите да дойдат. Все пак овкусете и сервирайте непосредствено преди да поднесете.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg