милинки-с-кашкавал

Милинки с прясно мляко, кисело мляко и кашкавал – това е по-пълното име на тази рецепта за милинки, ако трябва да бъда точна и за да се направи разлика между различните сходни рецепти, които вече съм публикувала в блога.

На пръв поглед може да се каже, че милинки с кисело мляко, питки с топящ се кашкавал и най-вкусните милинки на света са все милинки. Да, ама не, както казваше един известен българин. 🙂

Ако опитаме различните рецепти ще открием разликата и ще изберем тази, която най-много ни допада. И така:

Необходими продукти за милинки с кашкавал:

900 гр. брашно тип 500

половин пакетче жива мая

1 ч.л. захар

100 мл топличка вода

100 мл прясно мляко

1 чаена лъжичка сол

2 яйца

2 с.л. олио (може и зехтин)

2 с.л. кисело мляко

на върха на лъжичката сода за хляб

200 грама кашкавал

4 с.л. олио за овалване на топчетата

Начин на приготвяне на милинките с кашкавал

Брашното се пресява. От него се взема една пълна супена лъжица, захарта, 100 -те мл топличка вода и се слагат в малък съд, и се разбърква, за да шупне маята. Ако това се получи за 10-15 минути означава, че маята е добра и ще се получи хубаво тесто. Останалото брашно го изсипва в дълбока купа и се прави кладенче. В него се слага шупналата мая, киселото мляко със содата за хляб, 200 мл вода и прясно мляко, счупват се двете яйца и се добавя солта. Може да е малко, но при заливката се слага още малко сол. Замесва се тестото с миксера докато започне да се отделя от стените на купата. След това го доомесва на плота като се прибавя олиото. Оставя се тестото на топло да почине 20-30 минути, при което леко втасва.

Разделя се на около 30 малки топки, които се оформят добре с ръце и се потапят в олио. Те се нареждат в тава. Оставят се да втасат между 1 и 2 часа, зависи от топлината на помещението. Ще видите как топчетета първо увеличават обема си и се залепят едно за друго, след което набухват нагоре.

Тавата може да се сложи във фурната на по-малко от 50 градуса за около 1 час, поне така баба ми правеше. Аз лично оставям милинките с кашкавал да втасват на плота в кухнята ми. Милинките се пекат в предварително загряна фурна на 180 градуса с вентилатор за 10 минути. След това се намалява фурната на 160 градуса, поръсват се с настърган кашкавал внимателно без да се натискат с ръка топчетата и се пече до готовност.

Поднесете топли!

Малки хитринки:

При замесването на тестото използвайте топличка вода – нито гореща, нито студена. Ако използвате гореща вода – тя би убила дрождите в маята, които всъщност карат тестото да набухва. А ако водата е студена, този процес става по-бавен. Именно захарта е катализатор на работата на дрождите, тя го храни и така маята действа по-добре и тестото става по-добро.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg