Какво е млечно телешко месо всъщност?

У нас терминологията за телешкото месо не е особено точна. По принцип телешко е правилно да се рече месото от телета до около 9 месечна възраст, които са сукали до шестия-седмия месец.

В България обаче това се нарича млечно телешко (телешко от сукалчета). Млечните телета са на възраст 3-4 месеца и реално са били само на млечен режим. Месото е изключително крехко, приготвя се бързо, за разлика от старото и младото говеждо месо. У нас масово на младото говеждо месо (от 10 до 24 месеца телета) се казва телешко, което не е особено правилно. Не навсякъде продават  млечно телешко месо, аз лично го намерих във Вашата месарница. За тази рецепта с млечно телешко използвах котлети.

Vashata_mesarnica

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Пакери с телешки жулиени

Телешко варено с туршия

Телешко на тиган със задушен спанак

Крехко телешко в уок с моркови и лук

 

 

 Pin It

Млечно телешко с грахово пюре

mlechno_teleshko_s_grahovo_pjure

От sheytanova

Публикувано на : 11/19/2013

  • Брой / порции: 2 порции

Какво е млечно телешко месо всъщност?

У нас терминологията за телешкото …

Необходими продукти

Приготвяне

  1. Котлетите от млечно телешко се посоляват леко и се обтриват със смес от соев сос (1 с.л.) и сос Уорчестър(1 с.л.). Поръсват се с черен пипер.
  2. Запичат се в тавичка с незалепващо покритие, в която на дъното е добавено малко вода. Покриват се с фолио и се пекат около 35-40 минути във фурна на 180 градуса (предварително загрята).
  3. През това време в загрятите масло и зехтин се задушава нарязания на дребно чесън и размразения предварително грах. Добавя се сол и черен пипер.
  4. Грахът се залива със зеленчуковия бульон и се оставя на котлона докато течността се изпари.
  5. След това грахът се пасира като се добавя прясното мляко.
  6. Ястието се поднася докато телешките котлети са топли.

    WordPress Recipe Plugin by ReciPress