Сирни Заговезни или Прошка се чества седем седмици преди Великден. Празникът се празнува цяла седмица (през 2013 година започва на 17 март). Момите и момците правят люлки и се люлеят за здраве. Палят се огньове, които се прескачат за здраве и плодородие. Около тях се пеят песни и се играят хора. Мъжете въртят около главите си запалени факли наречени оратници. Невероятно красиво и зрелищно. „Олелията“ продължава до тъмна доба. Така се гонят злите сили и се посреща Пролетта. Ергените през това време хвърлят самоделно направени запалени стрелички /чавги/ от дрян в двора на момата, която харесва. Родителите не спят да пазят да не стане пожар, а момите събират стреличките. Която има най-много стрели, тя е на-личната.

Какво се приготвя за Сирни Заговезни?

За Сирни Заговезни се прави баница със сирене. На трапезата за празника се слага също варено жито, халва, варени яйца, мляко, риба. След това започва Великият пост, който трае седем седмици.

Какво се прави на Сири Заговезни?

Най-възрастният върти над масата яйце или халва, вързани с червен конец. „Хамкането“ продължава докато някой захапе най-голямо парче, което значи, че ще е здрав през цялата година. Старите и децата си обличат стари дрехи, „маскират“ се, цапат си лицата да не ги познае злото и обикалят къщите. На празника се иска прошка. Младите искат прошка от по старите. Целуват ръка и казват: „Прощавй, мамо, тате!“, а те отговарят: „Просто да ти е! Господ да прощава!“ Да простиш, означава да си в хармония със себе си и сърцето ти да е пълно с любов, смирение и благородство.

Снимка: http://ivankalilova.blog.bg

Харесай страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *