Може да се сещате, че Петя ми отправи приятелско предизвикателство и един от въпросите, които ми зададе беше свързан с книгите, които чета. Та както стана ясно, една от книгите е “Сестри Палавееви” на Алек Попов. Макар тематиката да е далеч от кулинарията, готвенето и кулинарните рецепти, той казва нещо, което абсолютно подкрепям – „Някои неща не бива да се оставят за после. И шоколадът е едно от тях“.  Това изречение ме накара да захвърля книгата и да се отправя към кухнята. Дойде време за шоколад! Много шоколад!

Ето как, ако обичате шоколадовите сладкиши и изкушение, можете да си направите този особено шоколадов десерт. Продуктите са за 1 торта с размер 18 см (диаметър).

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Десерт с шоколад и крем сирене Филаделфия

Домашен течен шоколад

Шоколадови бонбони с орехи

Лешниково-шоколадов фъдж с ром

 

Най-шоколадовият сладкиш

nai-shokoladoviat_sladkish

От sheytanova

Публикувано на : 08/12/2013

  • Брой / порции: 1 торта с диаметър 18 см

Може да се сещате, че Петя ми отправи приятелско предизвикателство и един …

Необходими продукти

Приготвяне

  1. 50 грама от шоколада (по възможност тъмен, 60 %), заедно с какаото се разбъркват с горещата вода. Прибавят се прясното мляко и киселото мляко при непрекъснато бъркане.
  2. В отделен съд брашното и содата се пресяват и се добавя към тях солта.
  3. Яйцето се разбива, заедно със захарта и на тънка струйка се прибавя разтопеното 1/2 пакетче масло.
  4. Трите смеси се смесват и се объркват съвсем внимателно като се добавят около 30 грама филирани бадеми (не бъркайте прекалено много, за да стане сладкишът максимално пухкав).
  5. Получената смес се разделя на 2 и от нея се изпичат 2 блата (по 18 см диаметър). Предварително намаслете тавичката за печене и я поръсете с брашно или използвайте хартия за печене. Блатовете се пекат между 20 и 30 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.
  6. След като блатовете се изпекат се оставят за около 10-15 минути в тавата, за да се охладят и чак тогава се изваждат и се оставят да доизстинат върху решетка.
  7. Шоколадът (250 грама) се разтопява на водна баня, като се добавя по малко от останалото масло (1/2 пакетче – около 65 грама). След това се прибавя сметаната и се разбърква добре. Оставя се кремът за няколко часа в хладилник. След това се разбива с миксер за около 5 минути.
  8. Блатовете се слепват с крема и тортата отгоре се намазва с останалия крем и се поръсва с филираните бадеми.
    shokoladov_sladkish

    WordPress Recipe Plugin by ReciPress