konstantinos_lazarakis_MW_wifo

Преди няколко години написах бакалавърската си теза на тема „ПР при популяризиране на туристическа дестинация“ и мой научен ръководител беше Деси Бошнакова. Днес се срещнахме с нея по друг повод – тя беше модератор на първия форум за вино и храна – WiFo. Ако трябваше след днескашните презентации да избирам тема за теза, щях да си избера още по профилирана тема и това би било за популяризиране на дестинация чрез храна и вино.

Всеки от лекторите на WiFo (част от програмата на DiVinoTaste) предаде своето виждане за виното и храната пречупено през неговата/нейната призма. Една от най-увлекателните лекции определено беше на Константинос Лазаракис MW, който обясни как се става „Master of wine“ и кое е най-голямото предимство да си сред 300-та Master of wine в света. Лазаракис разказа за пътя, който е извървял, докато се превърне в един от утвърдените професионалисти в света на виното. Гъркът даде интересен отговор на въпроса „Кое е най-хубавото вино?“. Според него това е виното, което те кара да го запомниш; виното, което дори и след 10 години… ще помниш всеки един негов аспект“.

Любомир Стоянов и неговата лекция беше сред най-полезните – изключително богата на ценна информация за съчетаване на храна с вино. Най-добрият сомелиер за 2007 даде идеи за класически и по-нестандартни комбинации на вино и храна. Той обясни подробно и 5-те особености (киселинност, висока захарност, танини, дъб, алкохол), които трябва да се имат предвид, когато избираме храна за конкретно вино. Любомир Стоянов разказа и какво трябва да съобразим, ако първо избираме храната и после виното – нещо, което се случва по-често според мен. При избора на вино към определена храна се вземат предвид съставките на храната и техниката на приготвянето й. Според него има и храни, за които има „закони“ с какво се съчетават и с какво не. Така например аспержи, спанак и фъстъци са „забранени“ в комбинация с червено вино.

Ясен Захариев разгледа виното от гледна точка на философията и разказа за качествата, които трябва да има един „ценител“ – здрав разум, изтънчен усет, дълга практика; сравняване и различаване безпристрастно; липса на предразсъдъци.

Радослав Бимбалов надигна завесата и издаде част от прийомите, които използват рекламистите, за да активират вкусовите рефлекси на потребителите и да ги „заведат“ в магазина, за да си купят рекламираната храна или напитка. „Вкусните неща невинаги изглеждат добре!“ – по тази причина при заснемането на рекламен клип на наденица на рекламиста му се е наложило да намазват наденицата с мед и олио, за да изглежда по-апетитна.

Наталия Гаджева посъветва да не бъдем консервативни, да не пием всеки път едно и също вино и да не ядем едно и също. Правила при съчетаването на храни няма. Всеки трябва да си създаде свои!

Жан Латинов, когото бях гледала и на TEDx разкри част от тайните на приготвянето на хубава баница, а португалецът Руи Фалкао разказа за разнообразните португалски сортове, сред които най-известни са порто и мадейра. Светослав Тодоров ни показа най-добрият бар в Европа (който се намира във Варна). Cafe Graffiti печели първо място в конкурса за интериорен дизайн в сферата на обслужването.

Последната лекция беше на Сандра Алексиева, кулинар, която подобно на мен е завършила ПР. Това, което научих от нейната лекция е как се изчислява колко е полезно да пием – а именно – на всеки 1 кг от теглото ни по 1 мл.

От форума за храна и вино стана ясно, че няма формула за комбиниране на вино с храна. Има основни принципи, които е добре да се следват, но не трябва да влизаме в рамки, а да се доверяваме на сетивата си.

Утре ДивиноТейст продължава, очакват ме още един мастър клас (днес бях на мастър класа на Вили Гълъбова за класическите сортове вино) и още десетки от най-добрите български вина!

Pin It
0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *