Може да срещнете десетки рецепти за милинки, но тази рецепта за сливенски милинки отнема най-малко време и резултатът винаги е гарантирано-отличен. Знам я от Ива от сп. Меню. Даде ни я на курса за хляб, който беше преди няколко месеца, като аз я адаптирах малко, защото дали от брашното, което ползвам или не знам от кое, количеството на водата в нейната рецепта ми е малко много. За това аз съм записала 200 мл вода, но ако ви се стори малко, добавете още. От тогава съм я приготвяла поне 5-6 пъти и тъй като милинките изчезват още от тавата докато са горещи, никога не успявам да ги снимам. За това снощи като започнах да пиша тази рецепта реших да използвам снимка на Злати, която прилага същата рецепта 🙂 Разликата е, че на снимката тя ги е поръсила с подправка. Въпрос на избор! Също можете да добавите сирене или да ги приготвите – без!
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg
Тази сутрин обаче се засрамих и си казах, че все пак трябва да приготвя тази рецепта за милинки и да ги снимам, че иначе е срамота! Та ето какво се получи:
Ако искате бърза закуска, а нямате толкова време за втасване на тестото тук, тук и тук можете да намерите интересни идеи.
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg
Вижте още:
Питки със сушени домати и пармезан
Pin ItНай-вкусните милинки на света

От 10/09/2012
Публикувано на :- Брой / порции: 1 тава
Може да срещнете десетки рецепти за милинки, но тази рецепта за сливенски …
Необходими продукти
- 600 грама брашно + още 2 с.л. за заливката
- 200 мл вода топличка
- 20 грама прясна мая
- 1 с.л. захар
- 1/2 пакетче масло
- 1 ч.л. сол
- 2 с.л. олио + още 1 щипка за заливката
- 2 яйца
- пудра захар за поръсване, по желание
Приготвяне
- Маята се разтваря в топличката вода.
- Брашното се пресява в купа, прави се кладенче и в него се изсипва сместа с маята, захарта, солта и яйцата. От всички продукти се омесва меко тесто, което се разделя на малки топчета.
- Топчетата се намазват с олио и се нареждат е намаслена тава. По желание между топчетата може да се натроши сирене. Оставете малко разстояние между топчетата, те ще втасват.
- Оставете милинките да втасат около 1 час в топло помещение.
- Фурната се загрява до 190 градуса. През това време маслото се разтопява, в него се прибавя сол и 2 с.л. брашно.
- С тази заливка се намазват милинките с помощта на четка.
- Пекат се докато отгоре милинките се зачервят. Сливенските милинки се поръсват с пудра захар. Аз асоциирам милинките като солен хляб и пудрата захар върху тях не ми допада, но опитайте - на важ може да ви хареса!
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
А как го виждаш това с пълнозърнесто брашно?
Не съм виждала милинки с пълнозърнесто брашно… Може би няма да станат толкова пухкави. Дори и да се използва пълнозърнесто брашно, не трябва да е повече от 300 грама – т.е 3оо грама бяло и 300 грама пълнозърнесто брашно според мен 🙂
Направих всичко точно. За съжаление, не мога да кажа, че това са най-вкусните милинки на света.
Съжалявам, ако не са оправдали очакванията ти! Ще се радвам да ни споделиш твоята рецепта за по-вкусни милинки! Поздрави! Виолета
За съжаление не мога да кажа, че тези милинки са най -вкусните на света. Подлъгах се по заглавието, а резултатът не беше по-различен от обикновена питка.
Сливенските милинки са страхотни
Радвам се, че сте харесали рецептата за милинки!
А суха мая дали може да се използва?
Принципно за тази рецепта за сливенски милинки може и суха мая да се използва, но резултатът ще е една идея по-различен. Но все пак ще стане 🙂 Виолета
Аз ги направих със суха мая,получиха се много добре 🙂
колко е 1/2 пакетче масло… различни фирми различни грамажи..
Стандартно приемам, че едно пакетче е 125 грама, което означава, че е около 60 грама половин пакетче! Поздрави! Виолета
Когато правих първият път милинките станаха разкошни! Но обърках малко рецептата и изсипах разтопеното масло в тестото… очаквах ,че ще станат мазни… но за моя изненада станаха УНИКАЛНИ!!! Сега отново ги правя и чакам да се изпекат,но слагам масълцето вътре и слагам 60 гр при пропорции 900 брашно 3 яйца и всичко по 1 и 1/2 … невероятни са! Отдавна ми се искаше да се науча и смея да твърдя , че с моите два пъти съм Шеф към кухня милинки 🙂 Благодаря за невероятно лесната рецепта!!!
сиренето в търново го слагаме завито в тестото и между наредените милинки се залива с яйце и сирене и масло и тогава можеш да кажеш ,че си ял най вкусните милинки
Мерси за идеята, Алекс 🙂
Това бяха първите ми милинки 🙂 дъщеря ми много ги хареса. Благодаря!
И аз обожавам милинки! Радвам се, че рецептата за милинки ви е допаднала! Поздрави!
Приготвяла съм милинки по доста рецепти ,но тези са страхотни.Благодаря!
И аз благодаря за споделените впечатления за милинките 🙂
zdravei VILE, pishe ti kakaToni ot Shumen za parvi pat sam v bloga ti i nikiga ne sam pravila milinki,no shte probvam.moga da dam drugi vkusni recepti….
Тони привет! Ще чакам да пишеш как са се получили милинките! Вярвам, че ще ви харесат. Ще се радвам да пратиш някоя интересна рецепта 🙂 Поздрави!
Днес направих вашите милинки. Различното което направих е, че сложих сирене във всяка милинка. Станаха много хубави. Благодаря за рецептата.
🙂 Супер!
Здравейте, Виолета! Благодарение на Вашата рецепта за Сливенски милинки и аз днес се престраших да опитам и приготвих за първи път милинки. Наистина ми се получиха много пухкави и неустоимо вкусни, много се харесаха и на моето момче… Аз ги направих във варианта без сирене и с инстантна мая. А при заливката замених брашното с 2 с.л. галета и добавих за аромат шарена сол. Прекрасна рецепта и подходяща за начинаещи кулинари като мен, тъй като е лесна за изпълнение! Благодаря Ви!
Поздравления! Прекрасно!
hi, to ku shto probvam tvoita recepta chakam da vtasat s mnogo interes gi pravq milinkite zashtoto mi e za pruv put stiskaite mi palci da stanat!!! 🙂
Стискам 🙂
В Сливенските милинки няма сирене! Използва се мас (по принцип), който иска масло, плавят се на малки топчета, колкото за една хапка.
И са много вкусни с пудра захар.
Поздрави от Сливен.
Поздрави на Сливен 🙂
🙂 Цялото ми семейство обожава тези милинки!
Аз лично най ги обичам със сиренце!
И аз май ги предпочитам напоследък със сирене 🙂
Здравейте! Вчера изпробвах вашата рецепта и наистина станаха най-вкусните милинки, които някога съм яла, при все че малко я поизмених. Като за начало намалих количеството продукти наполовина, малко от недоверие и несигурност за крайния резултат, сирене и извара на око, след това сложих типово и бяло брашно в съотношение 50:50 и накрая- суха мая, вместо прясна. Е, нямаше как да станат по-хубави! Поздравления за сполучливата рецепта! Поздрави и пожелания за още вкусни рецепти и сладки дни! 🙂
Много добра интерпретация на рецептата за милинки! Поздравления!
много са хубави днес ги правих .Много благодаря за рецептата
Днес ги направих…Да добри са, благодаря за рецептата 🙂
Благодаря, много са вкусни тези милинки.
Внучката ми ги хареса много.Браво!!!
И аз благодаря! 🙂
Благодаря за рецептата! Много лесна и бърза , и много вкусни милинки станаха!
Ех, тази рецепта за милинки 🙂 Радвам се, че ви харесва!
Харесвам всякакви видове милинки. Благодаря.
И аз обожавам милинки! И тази рецепта за милинки ми е любимата. Радвам се, че я харесвате толкова много!
Рецептата е добра, милинките се получават много хубави. Предлагам едно подобрени, което изпробвах и е удачно- сложих продуктите в хлебопекарна на програма тесто, без да изчаквам да втаса и повторих месенето два пъти. След това оформих милинките със сирене и ги оставих да втасат в леко загрята фурна. Резултатът е невероятен. Може да намалите брашното с 50-60гр. или задължително да използвате големи яйца
Полезна идея – да се използва и хлебопекарната в рецептата за милинки! Благодаря!
Направих ги тези, само че ги направих на питки и сложих сиренцe вътре. Просто няма такава вкусотия!! Като сложиш масло и шарена сол докато са топли нямат равни. Много ти благодаря за рецептата!
И за благодаря!
Не знам къде какви са милинките и как се правят, но аз направих тези и много се харесаха.С години се канех и все не се решавах, дъщерята не искаше изобщо да чуе за милинки, но накрая точно тя изяде най-много.Благодаря за лесната рецепта.
И аз благодаря за отзива за милинките! 🙂
Любима рецепта! Вкъщи всички ги обожават и често ме подсещат да ги правя,винаги двойна доза и с повече сиренце. Заливката правя с яйца,масло,сирене и понякога кашкавал,става божествено! Благодаря ,че я сподели с нас!
Здравейте!
Може да са вкусни милинките,изглеждат страхотно,но в момента ,в който сложите яйце или сирене те вече не са „сливенски“!
В сливенските милинки няма нито яйце,нито сирене и това не им пречи да са страхотни[email protected]
Всички останали добавки може да ги правят вкусни,но както казах вече не ядете сливенски милинки,а милинки!
Прекрасни летни дни Ви желая!
Здравейте! Прясната мая с колко грама суха мая може да се замени?
Благодаря!
10 грама суха мая може да я замените с 25 грама прясно и обратно 🙂 Поздрави!
Сега ги правя да видим резултата за пръв път правя милинки и няма да се учудя ако не станат както трябва 😀
Здравейте.Това е вариант на милинки ,но със сигурност не са сливенски.В нашите,няма сирене,на по малки хапки са и се правиха със мас.Вече и в СЛИВЕН не ги правят както едно време ,на вид са същите ,но нямат нищо общо със вкуса на милинките от моето детство.
Поздравления!Милинките са чудесни!Тестото го омесих в хлебопекарната и вместо прясна мая сложих 10гр.суха турска мая и вместо 600гр. брашно сложих 550гр.
Благодаря за вкусната рецепта!
найстина най вкусните милинки благодаря за чудесната рецепта
Много вкусно.
Рецептата е сполучлива.
Бързи, лесни и вкусни. Благодаря за рецептата, преди малко я направих и се получиха страхотно. В допълнение, малко измених рецептата, като мазнина сложих 2 с.л олио в тестото а в тавичката и самите милинки,намаслих със свинска мас. Отгоре поръсих с малко галета. След сервиране добавих шарена сол. Добър апетит на всички! 🙂
Може и да не са точно сливенски, но са много вкусни! Поздравявам Виолета!
Няма значение как го слагате яйцето в рецептата за милинките – аз лично го слагам цяло.
Невероятни
Днес направих милинките.Наистина са много вкусни!Благодаря за рецептата!
Strahotni sa.
pozdravleniq za strahotnAta recepta, nqkolko pyti oputvam na napravq milinki, no vse ne se poluchava tova koeto iskam, tozi pyt stanaha neveroqtni i mislq che tainata e v tova, che testoto ne se ostavq da kisne i sled tova da se oformqt milinkite, a napravo se oformqt i se ostavqt da kisnat.Mn blagodarq za tezi vkusotii!
Pozdravi i celuvki ot Yakoruda! :*
и аз правя милинките в момента.. с инстантна мая са и наистина не се надуха толкова много,но мирише чудеснооо… след малко са готови.. нямам търпение да ги опитаммм 🙂
Стана страхотна. Благодаря за рецептата! На мен водата не ми стигна и добавих още, но съвсем малко.
Привет и от мен!?Аз съм на 58 години и с умиление си спомням,за детствоти си в СЛИВЕН.Аз тези милинки си ги спомням много добре!Най хубавите милинки бяха от фурната на ДВАТА АСЛАНА.Правеха и много хубави банички навити с ориз и сиренеи яйце,ако някой знае рецептата ,моля да я сподели.
Predi nqkolko meseca opitah i sa si sashtite na sashtoto mqsto :)milinkite zadaljitelno bez sirene i s mnogo pudra zahar
Невероятно вкусни! Получиха ми се от първия път!
Радвам се 🙂
🙂
Чудесна рецепта !всеки път стават чудно вкусни милинки ! Благодаря !
И аз благодаря!
Сливенските милинки са без сирене…със сирене – тутманик! Тестото трябва да бъде възможно най-малко, иначе има вкус на обикновен хляб. Трябва също да втаса много добре, да утрои размера си. Но да не превтаса, тогава ще спадне.
Меко*
Здравейте. Вчера направих милинките по тази рецепта с малки поправки. Вместо 200 гр. вода сложих 100 гр. вода и 100 гр. прясно мляко. И в заливката сложих шарена сол. По-хубави, вкусни, пухкави и сполучливи милинки не съм правила. Благодаря Ви за страхотната рецепта. Наистина станаха бързо.
А дали ще станат с микс от безглутеново брашно и ръжено.Безглутеновото е оризово.????
Резултатът със сигурност ще е различен, защото глутенът в случая е много важен за надихането на милинките 🙂
Уникално вкусни милинки! Благодаря за рецептата ?
И аз благодаря за обратната връзка 🙂
Невероятно вкусни! Правя ги и днес на 31/12 ! 🙂
Традиционните сливенски милинки са без сирене. Сложите ли сирене то те вече не са „сливенски“. Още горещи се наръсват с пудра захар. Вкуса няма нищо общо със солен хляб. Заповядайте в Сливен да опитате автентични сливенски милинки. Хубав ден
Много много са хубави