Някои галено ги наричат „клопсчета“, но на практика това е рецепта за кьонигсберски кюфтенца, които се предлагат в Германия. Истината е, че на пръв поглед нито аншоата, нито каперсите ги свързвам с немската кухня, но резултатът е приятен и ви препоръчвам да пробвате тази рецепта за немските кюфтета. Рецептата я видях преди няколко дни тук и реших да я приготвя и у нас. Всички я харесаха!
Аз лично използвах телешка кайма, но можете да направите кюфтенцата и със смес от свинска и говежда. Другата основна промяна, която си позволих е да не слагам карамфил, защото у нас тази подправка не е на почит ( да не казвам, че е в забранителния списък). И така… Да ви е сладко!
Харесайте страницата на merudia.bg във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg
Немски кюфтета с аншоа в бял сос

От 03/27/2016
Публикувано на :- Брой / порции: 4-5 порции
Някои галено ги наричат "клопсчета", но на практика това е рецепта за …
Необходими продукти
- 600 грама кайма телешка
- 4 филета аншоа
- 2 глави стар лук
- 1 филия хляб стар
- 2 броя яйце
- 5-6 стръка магданоз
- 1 ч.л. горчица
- черен пипер на вкус
- 200 мл прясно мляко
- 50 грама масло
- 2 броя дафинов лист
- 1 с.л. каперси
- 5 зърна бахар
- 150 мл бяло вино
- 2 с.л. лимонов сок прясно изцеден
- сол на вкус
- 2 ч.ч. зеленчуков бульон
- 75 грама брашно
Приготвяне
- Аншоата се нарязва на ситно и заедно с 1 глава нарязан лук и 1 яйце се прибавят към каймата. Прибавя се сол, смлян черен пипер (на вкус), магданоз, накиснатия и отцеден хляб и горчицата.
- Оформят се малки кюфтенца. През това време зелечнуковият бульон се загрява, в него се слага една цяла глава лук, дафиновия лист, бахара, черен пипер на зърна, малко сол и виното. Щом заври, котлонът се намаля и се пускат кюфтенцата. (ако сместа ври - възможно е кюфтетата да се разпаднат, затова трябва огънят да е слаб).
- Кюфтенцата се оставят в бульона около 20-25 минути.
- Маслото се разтопява и в него се запържва около 75 грама брашно. Постепенно се прибавя млякото с 1 разбит жълтък в него и прецедения бульон от кюфтетата. Добавя се лимоновият сок и каперсите и след това се слагат кюфтенцата.
- Аз поднесох с нарязан магданоз! Да ви е сладко!
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Привет, Петя! От твоя блог съм взаимствала рецептата 🙂 Писала съм „тук“ и съм забравила да сложа линк, за което се извинявам. Сега всичко е ок, нали? Съжалявам още веднъж и благодаря за вдъхновението. Облизаха си пръстите всички! Поздрави!