neos_marmaris

Сещам се като дете, имах един глобус, който го завъртах, затвярях си очите и го докосвах с пръст и той спираше въртенето си. Вярвах, че там където докосне пръста ми, един ден ще посетя това място. Почти със затворени очи избрахме да отидем и в Гърция за няколко дни. След винения фестивал в София, имах идея, че искам да отида до Порто Карас, но офертите далче не бяха изгодни. За датите, за които проверявах да нощуваме в Порто Карас излизаше толкова, колкото да отидем до Мексико или Тайланд. И решихме да отидем и да летуваме в съседното градче на Ситония – Неос Мармарас, където цените бяха в пъъъъъти по-разумни.

Разбира се, отидохме до Порто Карас и честно казано от курорта ми остана само приятния винен спомен, който имах от Първия Балкански Винен Фестивал – оказа се, че е курорт от затворен тип, входната такса е 3 евро на човек, при положение, че нямаш резервация в хотел, беше пусто; по-скоро си представям, че е добро място за възрастани двойки, собственици на яхти (марината, като всяка марина беше красива!), но в ниакакъв случай не видях нищо забавно и привличащо за млади хора.

porto_karas_panoramic_view

Още снимки от Порто Карас – в галерията по-долу, а сега се връщам в Неос Мармарас. Приятно съм изненадана от плажовете в Ситония – верно плажната ивица не е 300 метра широка, но достатъчна. А и кристално ясната вода компенсираше всичко. Морската вода беше просто „чай“ – щом аз инициирах влизане във водата, повчрвайте ми, много топла е била 🙂

На голяма част от плажа има шезлонги и чадъри, които могат да се използват безплатно, стига всеки да си поръча нещо за пиене или за хапване. Цената на гръцко фрапе, например е 3 евро, ако искате допънително топка сладолед към него това е допълнителни 50 цента. Може да обядвате директно на плажа, ето какво предлага менюто на плажа:

menu_na_plaja_na_Neos_Marmaras

В близките заведения се предлага основно гироси (гръцки дюнери), които могат да бъдат в питка или порция гирос (иначе казано огромна порция месо – пилешко или свинско и гарнитура пържени картофки, салата дзадзики, домати и всичко обилно поръсено с риган). Никога в живота си не бях виждала в хранителен магазин да се продава буркан с вместимост 400 мл пълен с риган! Но тук определено риганът е една от най-популярните подправки. Слагат го върху гръцката салата, върху сувлаки (гръцките шишчета), върху всичко… Вижте върху снимките отдолу!

Ако искате да опитате гръцка храна в промеждутъка межди две къпания в морето, най-добре заложете на гирос, сувлаки или порция дребна риба близо до плажа. Ако искате да усетите истинския вкус на гръцката кухня, отидете до центъря на Неос Мармарис, в някоя от таверните и опитайте гръцка риба. Цената на рибата е от 40 до 60-70 евро за килограм. Цената на рибата в гръцките рибни ресторанти се опрделя от теглото . Процедурата е следната – отивате до витрината с прясна риба, избирате си рибата, персоналът я тегли, приготвя я и ви я поднасят. Вие изберете с какво да я полеете – гръцко вино, узо или популярната в курорта бира „Митос“. Има няколко заведения – рибни в Неос Мармарис, които да точно на брега на едно заливе в центъра – поне една вечер от почивката си отидете там. Персоналът говори всички езици на света 🙂 Като разбраха, че сме българи, доири ни изпратиха българка да ни обслужва.

Pin It
1 отговор

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *