Макар времето навън да не е особено пролетно, голяма част от пролетните зеленчуци и плодове са вече на пазара. Знам, че вече спанак може да се намери целогодишно, но аз лично го свързвам с пролетните гозби от детството ми – особено ястията покрай Великден.

Обожавам агнешко със спанак и телешко със спанак.  Харесвам го също и на баници, с паста, в питки.

Как да приготвим спанак за гарнитура или предястие?

Сигурно все се чудите какво да приготвите за гарнитура. Днес предлагам да приготвим спанакът като предястие или гарнитура. Най-трудната и времеемката част в рецептата е измиването на спанака. Особено ако купите по-кален спанак… След като спанакът е измит, единственото, което трябва да направите е да накъсате спанака с ръце или да го нарежете на едро. В загрят тиган се добавя 1 с.л. олио. Спанакът се задушава докато намали драстично обема си, посолява се и се прибавя щипка червен пипер и малко черен пипер на вкус. След това се чукват 2 яйца (на 600 грама спанак) и се добавят 3-4 с.л. закрасена сметана. Разбърква се докато яйцата се сготвят.

Имате прекрасно предястие със спанак. Можете да го използватеPin It