Нигела, благодай и полска челебитка е името на една и съща подправка. Използват се семената на растението, които са черни на цвят и с размер около 2 мм. Приличат на черен сусам, но не са една и съща подправка. Бърка се също със семената на лук.

Нигела се използва за широко в Северна Индия, най-често за подправяне на зеленчукови ястия и арабския свят. Може да се използва също за поръсване на салати, при приготвянето на картофи, ориз и тестени изделия. Семената на полската челебитка се използват за поръсване на хляб, солени кейкове, соленки и други тестени изделия. Те могат да послужат за притурка към различни салати. Смелените семената с лек аромат на индийско орехче и камфор се добавят и към алкохолни напитки, коктейли. Консервиращото действие на челебитката служи за добавяне на семената при консервиране на краставички, зеле, маринати

Аз приготвих питки с подправката нигела и се получи много интересен вкус.

Ако искате по-силен аромат, препечете черните зърна в сух тиган, като внимавате да не ги прегорите. По този начин ароматът и вкусът им ще стане по-интензивен.

Полска челебетка аз открих в магазин за подправки в София Бахарат и собственичката ми разказа, че много араби ходят специално да си купуват подправката, защото има вярване, че е добре да се вземат по няколко зрънца нигела на гладно. Смята се, че зрънцата благодай сами намират болката в тялото на човек и я лекуват.

Семената на полската челебитка имат и лечебни свойства. Те помагат при храносмилателни проблеми, запек, инфекции. Действат газогонно, успокояват коликите. Увеличават кърмата и засилват апетита. Семената на полската челебитка не се препоръчват за бременни.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Заатар

Кайенски пипер

Съчуански пипер

ТрюфелPin It