Във вторник по обяд отидох до рибния магазин Солунска риба на ул. Дойран 9-11. Това е един от най-добрите рибни магазини в София. Рибата и морските дарове винаги са пресни, персоналът е готов да ти даде съвет, ако поискаш такъв… Предпочитам да ходя да пазарувам гръцка риба във вторник следобед, защото не знам дали знаете гръцките кораби не влизат за улов в неделя и в този смисъл в понеделник няма как да намерите прясна риба. Та, във вторник по обяд бях в магазина, но за жалост колата, която караше риба все още не беше дошла. Нямах време да чакам колата, имах друг анагажимент, а и не исках да ми вдигнат колата (единственото неудобство на магазина в по-пиковите часове е паркирането). Та, отказах се от рибата и пререших – купих октоподи москино, които ми ги почистиха в магазина. Ето ето и моята рецепта за октопод с картофи:
Pin ItОктопод москино на тиган с чеснови картофи Recipe

От 08/10/2012
Публикувано на :Във вторник по обяд отидох до рибния магазин Солунска риба на ул. Дойран …
Необходими продукти
- 700-800 грама октопод москино
- 1 кг картофи сварени и смачкани
- вода
- 1 кафена чаша зехтин
- 1 ч.л. лимонов черен пипер
- 2 с.л. балсамова редукция
- 2 с.л. рибен сос екстракт от аншоа, захар, лимонов сок
- няколко капки соев сос лек
- сокът на 1/2 лайм
- сокът на 1/2 лимон
- 2-3 с.л. винен оцет
- 1/2 ч.л. черен пипер прясно смлян
- 1 дафинов лист скъсан на 3
- няколко зърна бял пипер
Приготвяне
- Почистения октопод се оставя да се свари (около 40-45 минути) на не много силен огън в подсолена вода с няколко зърна бял пипер и дафиновия лист.
- Картофите след като се сварят и обелят се размачкват добре, добавя се сол, винен оцет, няколко лъжици зехтин, черен пипер и счукан чесън (3-4 скилидки, останалите се оставят за дресинга). Ако картофите са прекалено твърди се добавя малко вода.
- Докато се свари октоподът, можете да приготвите дресинга. Останалият чесън се пресова, залива се със зехтин, балсамова редукция, соев сосо, рибен сос и сокът от лайма и лимона. Прибавя се лимоновия черен пипер. Не е необходима сол, тъй като много от съставките са прекалено солени. Разбърква се добре.
- След като окотподът е сварен, се нарязва на парчета и се запича на оребрен тиган за около 3 минути.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Май доста им разбираш на морските деликатеси 🙂
Здравей, Марги! Имам още какво да уча за моркските и речните деликатеси! Специфични се, на са така популчрни у нас и има още за четене и приготвяне!