Оссо буко е милански специалитет, който се приготвя от телешки джолан, зеленчуци, бяло вино и бульон. Поднася се най-често с ризото.

Както с повечето рецепти и за тази има различни версии за приготвянето, ето обаче моята 🙂 Изпитана!

Оссо буко на италиански означава дупка на кост. Много италианци си поръчват оссо буко точно заради тази „дупка на костта“ – заради костния мозък, който се отделя по изключително лесно, заради начина, по който е нарязано месото:

teleshki_djolan_za_osso_buco

Телешкото месо е едно от най-сложните за приготвяне; много домакини се оплакват, че става сухо и жилаво. Първата особеност при приготвяне на телешко месо е, че трябва да се вари продължително време на слаб или умерен огън. Другата тънкост е, дебелината на парчетата – колкото по-тънки са и по-възможност от младо животно, толкова по-крехки ще станат.

В България има малко места където се отглеждат телета за месо. Не знам дали у нас има се прави, но в Аржентина (където се славят с най-добре приготвеното телешко) съхраняват месото на специална температура, която е около 2-3 градуса – така нареченото beef aging. По този начин месото „зрее“ и не става жилаво.

И ако все пак попаднете на месо, което не е зряло, единственият начин да го приготвите и да стане крехко е като използвате специален инструмент, който прилича на вилица с много тънки и остри зъбци, с който месото се начуква и жилите му с накъсват.

Добър апетит!Pin It

Оссо буко

osso_buco

От sheytanova

Публикувано на : 06/19/2012

  • Брой / порции: 4 Servings
  • Подготовка: 15 минути
  • Приготвяне : 1 час 20 минути
  • Готово след: 1 час 35 минути

Оссо буко е милански специалитет, който се приготвя от телешки джолан, …

Необходими продукти

Приготвяне

  1. Тиганът се загрява предварително и в него се добавя зехтина. След като се загрее в него се запържват до златисто парчетата джолан оваляни предварително в брашно. След това се изважда месото и се осолява и се поръсва с черен пипер.
  2. В останалия зехтин се запържват морковите, лука и чесъна, след което се добавят доматите, виното и доматеното пюре.
  3. Парчетата джолан се връщат при зеленчуците. Прибавя се бульона.
  4. Ястието се задушава на умерен огън около 1 час и 15 минути – при необходимост се добавя още бульон. Накрая се прибавят ситно нарязаният магданоз и настърганата лимонова кора. Оставя се да поври още 5 минути.
  5. Поднася се с ризото поръсено с пармезан или със сварен ориз.

WordPress Recipe Plugin by ReciPress