палачинкова-торта

Тази палачинкова торта е с палачинки направени с кисело мляко. Това е добре за тези, които имат непоносимост към прясното мляко.

 

Необходими продукти за палачинките:

Две чаени чаши брашно

4 яйца

1 чаена лъжичка сол

2 щипки захар

2 супени лъжици олио

1 кофичка кисело мляко

1 чаена лъжичка сода за хляб

Около 200 мл вода

Олио за намазване на тигана

2 с.л. чисто масло за мазане на палачинките

 

Необходими продукти за тортата:

 

120 грама луканка – нарязана

5-6 сварени яйца

5-6 броя печени чушки

200 гр кашкавал

2-3 кисели краставички

Майонеза за намазване на палачинките

5-6 с.л. лютеница за намазване

 

В тортата може да сложим каквото обичаме и каквото имаме под ръка, като съчетаем продуктите по наш вкус. Например – царевица, маслини, грах, различни водове сосове и колбаси,

Как се правят палачинките?

 

В купа слагаме пресятото брашно, счупваме яйцата, солта, захарта и олиото. Слагаме содата за хляб в кофичката с кисело мляко, разбъркваме и след като шупне го сипваме в купата. С миксера разбиваме, като прибавяме и водата. Необходимо е да се получи хомогенна каша. Ако ни се стори гъста, може да добавим още малко вода. Ще се получат повече палачинки отколкото са необходими за солената торта. Но знам, че всички ще поискаме да хапним само палачинки, докато чакаме палачинковата торта да постои няколко часа, за да се овкуси. Намазваме тигана с олио и печем палачинките

 

Как се сглобява палачинковата торта?

 

Готовите палачинки намазваме с чисто масло докато са още топли. Мазането се прави с пакетчето чисто масло – поне аз така го правя. Накрая само се зачиства от палачинките и се прибира. Слагаме палачинката в подходящ поднос и я намазваме с масло. Всяка палчинка освен с масло, мажем с лютеница, с майонеза или с каквото друго решим (например барбекю сос, песто). Отгоре редим от продуктите – луканка, отново палачинка, намазване, чушки, палачинка, намазване, кашкавал, палачинка, намазване, яйца. Така, колкото реда искаме. Отгоре може да украсим с тънко нарязани или настъргани яйца и кашкавал. Оставяме тортата да отлежи няколко часа.

Сега е моментът да си хапнем от онези палачинки, които останаха. Може със любимото сладко, за разнообразие. Докато чакаме солената торта. Добър апетит!

Малки хитринки: Когато мажере първата палачинка с масло внимавайте да не я скъсате, защото маслото още е твърдо и неразтопено. След като я намжете, оставете маслото върху нея, за да поомекне и да можете да мажите следващите по-лесно.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Солена палачинкова торта с прясно мляко

Палачинки с домат и пиле