пълнени-патладжани-с-кайма-и-зеленчуци

Пълнените патладжани може да ги поднесете както основно ястие, така и като предястие. Патладжанът можете да го срещнете и под името син домат, или както се казва в Шуменския край, от където съм аз – морено. За разлика от много други зеленчуци, патладжанът има неприятен вкус, когато е суров, но пък сготвен е заложен в много кухни от Средиземноморието, Арабския свят. Аз лично като дете не обичах много патладжан, дори и пълнен, но го преоткрих като вкус при пътуванията ми по света. Турците признавам са истински майстори на патладжана. Но италианци, ливанци, индийци, дори сърбите също имат добри рецепти за приготвянето му. Днес ви предлагам една рецепта за пълнен патладжан на фурна с кайма и зеленчуци, която е доста подходяща за българския традиционен вкус. Преди време отново съм приготвяла пълнени патладжани със зеленчуци и кайма, разликата е в плънката. При тази рецепта нещата са по-опростени.

Да ви е сладко!

Необходими продукти:

3 броя – патладжан

200 гр – гъби

500 гр – кайма

лук – една глава

моркови – два броя

пармезан – за поръсване

олио – 3-4 супени лъжици

2-3 скилитки чесън

пресен магданоз 3-4 стръка

черен пипер на вкус

1 ч.л. чубрица

1 ч.л. червен пипер

сол .

Начин на приготвяне

Патладжаните се почистват, измиват и разрязват на две по дължина. Посоляват се, като солта се втрива и се обръщат в подходящ съд с разреза надолу, за да се отцеди горчивата вода. Така престояват около половин час, след което се измиват от солта. Подсушават се и с нож или лъжица се издълбават на “лодки”. Така издълбаните патладжани се слагат в намаслена тавичка и самите те се намазват с олио. Ако искате може да е по-обилно, защото патладжанът обича мазнина. Слагаме тавата във загрятата фурна да се запекат леко. През това време нарязваме лука, морковите, чесъна, издълбаната бяла част на патладжаните и гъбите. Запържваме последователно лука, чесъна, морковите, накълцания патладжан и гъбите. Добавяме каймата и когато се раздроби слагаме сол на вкус, и подправките – черен пипер, червен пипер, чубрица, магданоз. Напълваме патладжани със сместа и доизпичаме до готовност.  Вадим патладжаните от фурната и поръсваме с настърган пармезан.

Малка хитринка. За да не се клатушкат “лодките” отрязваме заоблената част на патладжана и така няма да се накланят.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg