Както знаете на Никудлен се яде риба. И не просто каква да е, а по традиция никулденски шаран. За това ви предлагам тази рецепта за пълнен шаран. В плънката съм сложила орехи, лук, домати, морков, подправки.

Има противоречиви вярвания по отношение на почистването на люспите на никулднеския шаран. Едното поверие твърди, че ако падне люспа на земята, докато се чисти шаранът за Никулден – не е на добро. В същото време според друго суеверие шарана по Никулденски трябва да се приготви с люспите, за да има пари в дома.

Аз лично предпочетох да го изчистя все пак. Получи се уникално вкусен!

Пълнен шаран по Никулденски

sharan_s_planka

От sheytanova

Публикувано на : 12/06/2012

    Както знаете на Никудлен се яде риба. И не просто каква да е, а по традиция …

    Необходими продукти

    Приготвяне

    1. В загрятото олио се запържват лука и моркова.
    2. След като омекнат се добавят доматите и се разбърква добре. Прибавят се солта и подправките.
    3. След като плънката се сгъсти се прибавят и орехите.
      Planka_za_sharan_za_nikulden
    4. Почистеният шаран се измива и се осолява. (Аз лично използвам морска сол в този случай)
      sharan_za_nikulden
    5. Шаранът се напълва с плънката и се зашива с бял конец (ако успеете можете да използвате клечки за зъби). При мен не се получи.
      Palnen_sharan_za_nikulden
    6. Останалата плънка се слага в тавата до шарана.
    7. Пече се на 190 градуса в предварително нагряна фурна около 50-60 минути.
    8. Накрая шаранът се разрязва на парчета и се поднася с плънка.
      sharan_s_planka

      WordPress Recipe Plugin by ReciPress