Патешкото месо е най-любимото ми месо. Обичам много и патешко магре, и патешки бутчета, и патешки сърца, воденички – с една дума – всичко патешко!

Днес ви предлагам да видим как се пълни патица с кореноплодни и за гарнитура – брюкселско зеле. За плънката ще използваме следните продукти – морков, пащърнак, целина, праз. Патешкото изключите;но добре си партнира с плодовите вкусове – особено силно доказателство за това са рецептите ми за патешки филета с ананас, патешки гърди с портокалов сос. 

Затова за плодов нюанс към плънката ще добавя и 1 с.л. сос от нар.

За повече вкус ще добавим при задушаването с олио и масло и нарязан на кубчета бекон. И така:

Необходими продукти за пълнена патица с кореноплодни и брюкселско зеле

1 цяла патица

3 моркова

1 стрък праз лук

150 грама целина (глава)

2-3 моркова

1-2 пащърнака

150 грама бекон, нарязан на кубчета

100 грама бекон на ленти

3 с.л. олио

1 с.л. масло

1 с.л.сос от нар

500 грама брюкселско зеле

150 мл бяло вино

1 ч.л. суха манатарка

сол на вкус

черен пипер на вкус

Начин на приготвяне на пълнена патица с кореноплодни и брюкселско зеле:

Няколко резенчета праз, целина, морков и разполовено брюкселско зеле се слагат на дъното на намаслената тавичка, в която ще се пече пълнената патица. Останалите кореноплодни се използват за плънката.

Ето как се пълни патица…

Целината, пащърнакът, морковите, празът се нарязват и се задушават в сгорещеното олио в тиган, заедно с маслото. Към тях се прибавя нарязаният на кубчета бекон.

Плънката за патицата се разбърква периодично, докато зеленчуците омекнат. Прибавя се малко сол, черен пипер на вкус, 1 с.л. сос от нар и 1 ч.л. суха манатарка.

След като плънката е готова, с нея се пълни осолената патица.

Можете да зашиете патицата. В моя случай аз не го направих, а просто сложих патицата в тавичката.

Върху патицата се нареждат ленти с бекон, които да намасляват кожата на патицата при печене.

150 мл бяло вино се слагат на дъното на тавата за печене и патицата се покрива с фолио за печене. Слага се в предварително загряна фурна и се пече 30 минути на 200 градуса. След това температурата се намалява на 160 градуса и се пече още 1 час. След това се маха фолиото, добавя се почистеното и разполовено брюкселско зеле и се пече още около 20-30 минути. След като извадите патицата от фурната я оставете да си „почине“ за около 15 минути. Едва след това разрежете патицата на порции.

Поднася се топла.

Добър апетит!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg