Пана кота идва от италианското (Panna cotta) и означава готвена сметана. Оригиналната рецепта за пана кота включва прясно мляко, готварска сметана, захар и желатин. Гарнира се както с пресни плодове, така и различни сладка (основно през зимата) и шоколад. Една от най-добрите пана коти, които съм опитвала в България е в Leo’s Pizza. Особено тази със сладкото от скомини ми е любима. Но това ви го давам като информация само, ако имате изключително основателно извинение да не пробвате да я направите вкъщи. Става изключително бързо!

Ако пък имате някакъв повод или просто ви е романтично, можете да я направите във формички-сърца.

panna_cotta_sarce

Пана кота с ягоди и кисело мляко Recipe

panna_cotta_s_yagodi_i_kiselo_mlyako

От sheytanova

Публикувано на : 05/18/2012

    Пана кота идва от италианското (Panna cotta) и означава готвена сметана. …

    Необходими продукти

    Приготвяне

    1. Желатинът се разтваря в 4-5 с.л. студена вода и се оставя да набъбне.
    2. Сметаната се оставя да заври, след което към нея се прибавят меда, захарта и набъбналия желатин. Разбърква се добре. Сместа се оставя да се охлади леко, след което се добавя киселото мляко и се разбърква добре до получаване на хомогенна смес. При мен, първия път когато приготвях тази рецепта от киселото мляко се получиха малки топчета и се наложи да използвам пасатор.
    3. Докато сместа се охлажда, ягодите се нарязват на дребни кубчета.
    4. Формичките се намазват с олио, ягодите се слагат на дъното и по малко от сиропа от горски плодове (по желание). Сместа се изсипва във формичките.
    5. Оставят се в хладилник за поне 6 часа.
    6. При сервиране, с помощта на тънък нож се „помага“ на пана котата да се отлепи от стените и кремът се обръща върху чиния, за да останат ягодите отгоре.
    7. Сервира се с много настроение!

    WordPress Recipe Plugin by ReciPress