panirani-ohljuvi

Преди да пристъпим към паниране на охлювите, първо трябва да направим това, което се прави за чорба от охлюви с черупки по рецепта от Шуменския край, а имено охлювите се оставят 2-3 дена, за да се изчистят сами, като това можете да напарвите в тенджери с тежки къпаци, за да не излязат или в надубчени бутилки от вода. Измийте охлювите обилно с вода и варете в подсолена вода охлювите в тенджера до готовност, като отпендвате. Това ще отнеме около 2 часа.

охлюви

След като се охладят с вилица внимателно се изважда месестата част заедно с червото от черупката. За да се почисти се премахва тъмната мека част и остава само месетата част, мускулът. Някои по-малки охлюви може да са излезли от черупката при варенето. Те също се почистват и се пристъпва към панирането. Как се панират охлюви?

Необходими продукти за панирани охлюви:

Охлюви – изчистени около една супена чиния

Брашно – 1 чаена чаша

Галета – 1 чаена чаша

Яйца – 2-3 броя

Олио – за пържене

Сол – 1 супена лъжица

Начин на приготвяне на панираните охлюви – как се панират охлюви:

Охлювите се овалват последователно в брашно, разбитите с щипка сол яйца, галета и пак яйце. Пържат се в сгорещено олио до златисто. Може да поднесете с лимон или поръсени с магданоз или ситно нарязан пресен лук – по желание. Чудесно си партнират с добре охладена бира! Наздраве!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg