Макар на италиански „parmigiana“ да означава „от Парма“, италианското ястие произхожда от южна Италия. Най-често пармиджана се прави с патладжани, но аз ще ви покажа и как можете да го направите от тиквички. Приготвя се както посна пармиджана, така може да се добави пилешко или друг вид месо. Традиционно отгоре се запича с италианско сирене – било то моцарела или пармезан.
Деан, който е най-месоядният човек на света, след като опита пармиджаната каза, че това е най-вкусното посно ястие, което някога е опитвал! Прекрасно основно ястие (или предястие) за края на лятото. Насладете му се!
Вижте още:
Италианско предястие с песто от тиквички, прошуто крудо и моцарела
Пилешко с тиквички на фурна полято с чеснов сос
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg
Пармиджана с тиквички

От 09/28/2012
Публикувано на :Макар на италиански "parmigiana" да означава "от Парма", италианското ястие …
Необходими продукти
- 1,5 кг тиквички
- 700 - 800 грама домати обелени и нарязани на кубчета
- 1 морков нарязан на кубчета
- 2 с.л. листа от целина нарязани на дребно
- 3 с.л. гъби аз използвах мариновани, но за по-добър вкус използвайте пресни
- 2 с.л. магданоз пресен, нарязан на ситно
- 1 ч.л. босилек сух
- 1 ч.л. чубрица
- черен пипер
- сол
- брашно за овалване на тиквичките
- олио за пържене на тиквичките
- около 50 грама пармезан или грана падано
- 2 скилидки чесън нарязан на ситно
- 1 глава лук нарязан на ситно
Приготвяне
- Тиквичките се обелват и се нарязват на кръгчета. овалват се в брашно и се пържват в загряно олио.
- После се добавят доматите и гъбите със сол на вкус. Оставя се сместа да се посгъсти като се разбърква перидочно (около 10 минути). Малко преди да се отнеме от огъня се добавят останалите подправки - целина, босилек, чубрица, магданоз.
- Един ред тиквични се нареждат на дъното на съда за печене.
- После върху тиквичките се изсипва част от доматената смес и се разпределя равномерно. Поръсва се с прясно настърган пармезан. Така се нареждат останалите тиквички, сос и пармезан докато свършат. Най-отгоре се поръсва обилно с пармезан.
- Запича се около 20 минути в предварително нагряна фурна.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!