beaujolais_winebox

Днес (15 ноември 2012) светът празнува новото божоле 2012 (beaujolais nouveau 2012). Моята първа среща с лилавеещото френско вино беше през 2010, когато Жорж Дюбьоф представи божолето на френската изба на дегустация в хотел Хилтън. Тогава той обяви старта на партньорството между световноизвестната изба и ексклузивния й дистрибутор у нас – winebox.

Събитието беше изключително стилно, хапките към дегустираните вина бяха подбрани изключително добре. В мен обаче остана една горчива нотка от събитието. Не, не, не! Не беше от доминиращата горчивина на финала на виното. Просто се разминах с пътуването до Франция и посещаването на избата Georges Dubeuf. 🙁
Организаторите събираха визитни картички на входа и никой не съобщи, че един от гостите, който си е оставил картичка ще получи награда. И ти каква награда – пътуване до Франция и посещение на винарната изба и дегустиране на вината им! Та, аз бях с моя позната и си тръгнах 5 минути преди тегленето на печелившия. И познайте коя визитка са изтеглили? – Моята! Но тъй като аз не съм била в залата са изтеглили друга визитка.
Това го разбрах по-късно от мои познати, които са останали до края. Стана ми неприятно, защото първо, че аз не бях разбрала, че ще има теглене на тази награда (явно дори и да са го обявили не е било достатъчно ясно, защото и моите познати не бяха разбрали). И второ, при положение, че ти искат контактите и ти им ги даваш – за какво ти ги вземат, при положение, че като спечелиш награда не ти се обаждат да ти я дадат?
Моят съвет е, ако днес отидете на събитие по случай излизането на Божоле Нуво, стойте до края! Самото вино си заслужава!
Тази случка не помрачи влюбването ми (от пръв поглед) и още тази седмица ще опитам Beaujolais nouveau.
А знаете ли нещо любопитно за божолето? Чела съм, че то трябва да се изпие до Коледа, така че имате само 40 дни да се насладите на божествената напитка с лек аромат на виолетки, боровинки и ябълки! Виното, за разлика от много други, влиза много по-лесно в комбинации с различна храна. Виното не е претенциозно и аз лично бих го съчетала с редица ястия – свинска кавърма, мексиканска яхния, пълнени патладжани с кайма и др.
За тазгодишната реколта на бужоле нуво Жорж Дюбоф казва, че качеството, за разлика от количеството е много добро. Обемите тази година са били значително по-малки и търсенето в момента надхвърля предлагането. Така, че мили любители на божолето, още днес опитайте новото божоле Жорж Дъбьоф (или на някоя друга избра, на която сте фен). Ето къде може да го направите (адресите съм копирала от фен страницата на дистрибутора на избата Winebox:
Павилион – София, ул. Оборище
Блек Лейбъл – София, бул. Цар Освободител
Чичоне – София, ул. Христо Белчев
Московска 15 – София, ул. Московска 15
Блу Муун – София, бул. Раковски
Besso – София, ул. Тодор Каблешков
Розе – Бургас, ул. Богориди 19
Виктория Цар Освободител – София
Виктория бул. България – София
Виктория Черковна – София
One More Bar – София, ул. Иван Шишман
Лаванда – София, ул. Иван Шишман
Арт клуб Музея – София, ул Съборна
Casavino Цар Освободител – София
Casavino Варна
By the way – София, бул. Раковски
Магазин Давидов – София, ул. Фритьоф нансен
Парк Бар – София, ул. Шипка 26
Лео Пица – София, бул. „Никола Вапцаров
Pin It
0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *