domain_porto_caras

Първият балкански винен фестивал (Balkans International Wine Festival) беше открит днес. Писах ви за моите причини да посетя най-голямото винено събитие в България за 2012 и наистина отидох. Ето и кадри от откриването:

Приятно съм изненадана от огромния брой български изби на фестивала. Първото вино, което опитах беше шардоне на „Домейн Пещера“. Момичетата на щанда горещо ми го препоръчаха заради нежния му аромат с с нотки на зряла праскова и най-вече заради златния медал, който е спечелило миналата година на най-голямото винено изложение в Сан Франциско.

Domain_Pestera_Chardonnay

Сърбите активно промотираха на винения фестивал в София освен вината си, също възможностите за рекреация и туризъм в страната им. Забележително беше, че както сръбските, така и македонските и турските участници на изложението за вино предлагаха печатна информация за български. Похвално! Не бях опитвала вино от сорт „тамяника“ както го каза сърбинът, до сега –  приятно беше. Основното нещо, с което ме спечелиха сърбите всъщност беше гостоприемството им.

tamianika_srabsko_vino

Много е приятно да има кой да те упътва, когато не разбираш много от нещо. Така комфортно се почувствах в компанията на дамата от щанда на Domain Porto Carras. До сега Порто Карас го асоциирах като дестинация за почивка за лятото. Брат ми миналата години ходи на международно състезание по конен спорт там и ми разказва за прекрасната средиземноморска кухня. Логично беше и вината им да са добри. Днес се убедих в това.

Дамата ми предложи Syrah Porto Carras. За пръв път опитах сира докато живеех в Калифорния, от тогава не си спомням да съм пила, май е било пропуск! Както съм казвала и друг път, аз съм любител и имам много какво да уча за виното…

domain_porto_caras

Вече знам, че ми се ходи в Гърция! Дали на узо, дали на вино… ходи ми се! Знам, че не споменах повечето винарски изби, които със сигурност са заслужавали повече внимание, но обърнах внимание на тези, които ме спечелиха с отношение. Хубавото вино продава, но усмивките – също!

Нямам търпение да видя и кои са най-добрите вина според международното жури!

Изложението определено си заслужаваше. Ако още не сте го посетили- имате шанс да го направите и утре 17 юни в Гранд Хотел София.

 

2 отговори
 1. Kosta
  Kosta says:

  Прекрасно събитие! Дано има повече такива в България, че да види нашенецът, че онова дето го пие от пластмасовите бутилки не е вино!

  Отговор
 2. Ива
  Ива says:

  Жалко че не съм в София да отида. Дано догодина го направят в неотпускарски сезон.

  Отговор

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *