Пащърнакът е широко разпространен в България. Отглежда се култивирано подобно на морковите. Корените на пащърнака се използват за храна, а листата му като подправка и за украса на слати. Корените му са с формата на морков, но са по-светли и с по-силен вкус.

Корените на пащърнака може да се използват като:

1.Се варят или пекат и пасират на пюрета. Корените пащърнак се пекат с кората.

2.Пащърнакът може да се добави към супи, яхнии, ястия с месо и без месо, салати.

3.Пащърнакът е чудесно допълнение към маринати на дивеч.

4.Пащърнакът е полезен за деца над определени месеци.

5.Пащърнакът може да се използва при рибни и зеленчукови консерви.

Пащърнакът чудесно си партнира с броколи, моркови, лук, гъби, сирена, мащерка, джинджифил, черен пипер, магданоз, праз, чесън, дафинов лист, бахар, целина, джоджен.

Ползи от пащърнака:

1.Пащърнакът е ниско калоричен и не съдържа холетерол. Подходящ е при диети.

2.Богат е на витамини, белтъчини, въглехидрати, фолиева киселина.

3.Има по-високо съдържание на захари в сравнение с другите кореноплодни.

За предпочитане са средните и дребните корени на пащърнака. Едрите са много влакнести. Корените се съхраняват неумити, завити в хартиен плик, на хладно, далеч от слънчева светлина. При употреба се действа както при морковите. Дребните само се измиват, а по-едрите се почистват като се обелват с белачка. Ако вътрешността е твърда и влакнеста се премахва. Народната медицина препоръчва, пащърнакът да се употребява под формата на извлек. Може да се приложи при проблеми на отделителната система, сърдечна невроза, високо кръвно и други болести.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Пушен червен пипер

Рас ел ханут

Риган