Пататас бравас е един от най-популярните видове тапас в Испания. Представлява пържени картофи, нарязани на кубчета с големина около 2 см и отгоре полети със сос. Някои директно изпържват картофите в силно сгорещено олио, а други предварително сваряват картофите (трябва все пак да останат твърди, а не да се разкашкват) и след това ги запържват. Сосът за пататас бравас на различните места в Испания е различен, но в много от случаите е на доматена основа ( с консервирани домати и доматен концентрат). Добре става, ако приготвите пататас бравас и със сос айоли (на основата на жълтъци, с горчица). Една порция тапас пататас бравас е около 250 грама обикновено.

Испанците най-често приготвят пататас бравас отгоре с клечки за зъби, които са набучени върху парченцата картофи (вместо вилички). Моите картофки са нарязани на по-дребно, в сравнение с начина, който биха го направили испанците, защото самите картофи бяха по-дребни (използвах пресни, защото само такива имаше до нас). Но вярвам, че резултатът ще е още по-добър, ако използвате стари картофи.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Запеканката на баба с картофи и мляко

Картофи на фурна с домати и лютеница

Картофи на фурна с кафе и кленов сироп

Пататас бравас

patatas-bravas

От sheytanova

Публикувано на : 05/18/2014

    Пататас бравас е един от най-популярните видове тапас в Испания. …

    Необходими продукти

    Приготвяне

    1. Картофите се нарязват на кубчета с големина 2 см. Пържат се в предварително загрян зехтин (или друга мазнина). Отцеждат се от мазнината върху хартия.
    2. Нарязаните на ситно чесън и лук се задушават с 2 с.л. зехтин. Прибавят се пасираните домати, доматения концентрат, сол. Разбърква се и се оставя сосът да се посгъсти. Когато е готов сосът се прибавя нарязан на ситно магданоз.
    3. Върху горещите картофи (осоляват се) се изсипва соса и се поръсва още малко магданоз.
    4. Пататас бравас се поднасят в чиния с набучени клечки за зъби.

      WordPress Recipe Plugin by ReciPress