Патешките гърди са любимото ми месо от патицата. Купувам винаги замразени патешки гърди с кожа. Ако решите да ги приготвяте по този начин и патешките гърди са без кожа въобще не съм убедена в успешния резултат. С други думи казано не бягайте от кожата на патешките гърди, дори и да ви се струва прекалено тлъста. Има си няколко трика как да я приготвите така, че маста под кожата да се стопи и нещо повече – да получите хрупкава и апетитна кожа около патешките гърди след като се изпекат.

За целта е важно да нарежете по правилен начин кожата на гърдите. Това се прави с остър нож, като се правят резени от край до край на кожата без да се стига до самото месо. Накрая трябва да получите ромбоидна решетка от разрези по кожата на гърдите от патица. По този начин мазнината лесно ще се стопи и кожата ще стане хрупкава.

В случая приготвих патешките гърди с портокалов сок, но можете също да видите и тази рецепта – патешко магре със сос от смокини. Всъщност патешките гърди се наричат патешко магре, когато се използват гърди от специален вид патица, която се отглежда специално за гъши дроб. Подходящи за тази рецепта патешки гърди могат да ви доставят от Вашата месарница (телефонът им е 0894092669).

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Вижте още:

Патешки сърца със соев сос

Пилешки гърди в доматен сос

Пилешко филе с кестени и картофено пюре

 Pin It

Патешки гърди с портокалов сос

pateshki_gardi_s_portokalov_sos

От sheytanova

Публикувано на : 12/16/2013

  • Брой / порции: за 4 порции

Патешките гърди са любимото ми месо от патицата. Купувам винаги …

Необходими продукти

Приготвяне

  1. Кожата на патешките гърди се нарязва на ромбове с остър нож без да се достига до месото. Осолява се, намазва се с малко зехтин и се поръсва с черен пипер.
  2. Поставят се върху загрят тиган с кожата надолу за около 6-7 минути. След това се обръщат и се запържват още 3-4 минути.
  3. След това се прехвърлят в тавичка за печене и се поставят в кожата нагоре. Запичат се около 5 минути на 180 градуса.
  4. През това време се приготвя сосът от портокали. Сокът от двата портокала се загрява и се оставя на котлона да поври докато намали двойно обема си. Добавя се сол на вкус.
  5. Прибавя се разтвореното в 2-3 с.л. царевично нешесте и се бърка интензивно. Сосът се маха от огъня и се добавя нарязаното на бучки масло. Бърка се докато се абсорбира и сосът се сгъсти.
  6. Патешките гърди могат да се нарежат на 2 или на тънки филийки и да се поднесат с портокаловия сос.

    WordPress Recipe Plugin by ReciPress