Обожавам патешко магре! И най-хубавото на магрето е, че стига да имаш качествени патешки гърди с кожа се приготвя относително бързо. Но подчертавам важно е патешките гърди да бъдат с кожа – в противен случай нищо няма да се получи.

Има няколко техники при обработката на патешките гърди преди да започне самото готвене. Аз тези специално ги купих от Метро замразени. Освен, че трябва да ги размразите добре, да ги измиете и почистите, важно е да нарежете кожата на патешките гърди на решетка (на ромбчета, баклавички – както искате) като внимавате да не я срежете до края, а само горната част. По този начин когато обработвате топлинно патешките гърди мазнината лесно ще се стопи и ще остане основно хрупкавата коричка от кожата на гърдите и няма да има мас. Аз лично след като съвсем леко намазня гърдите с 1 лъжичка зехтин ги осолявам и поръсвам с шарен пипер и добавям клонка босилек. Така фолирам гърдите и ги оставям за няколко часа в хладилника.

След това преди да започна да ги готвя ги изваждам поне час преди това от хладилника. в противен случай рискувате месото да се свие.

Най ми допада комбинацията от патешки гърди със сос от нар, но този път реших да изпробвам със смокини и се получи приятно. Но все пак сосът от нар си остава първенец. Ако искате да разберете как се прави сос от нар – пишете ми 🙂

Харесайте страницата на merudia.bg във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Магданозена поркета с орехи

Редено свинско

Pin It

Патешко магре със сос от смокини

pateshko_magre_sas_sos_ot_smokini

От sheytanova

Публикувано на : 07/16/2013

  • Брой / порции: 2 порции

Обожавам патешко магре! И най-хубавото на магрето е, че стига да имаш …

Необходими продукти

Приготвяне

  1. Патешките гърди се нарязват на ромбчета както е описано по-горе. Осоляват се, намазват се със зехтин, поръсват се с черен пипер и се добавя клонка розмарин. Оставят се за няколко часа в хладилник.
  2. Слагат се в предварително загрян тиган с кожата надолу за около 6 минути, като след като се събере мазнина тя се изхвърля.
  3. След това се обръщат за още около 2 минути.
  4. След това се запичат за не повече от 8 минути в предварително загряна фурна на 200 градуса. Месото вътре не трябва да става суха, а да е червено в средата. Аз лично го обичам една идея по-алангле.
  5. През това време смокините се пасират. Олиото се маха от тигана и в него се добавят пасираните добре смокини, разтвореното във вода нишесте и сол на вкус. Бърка се докато сместа се редуцира. Прибавя се балсамовата редукция.
  6. Накрая се добавя ледено студеното масло и се бърка интензивно, за да се сгъсти соса.
  7. По желание можете да поднесете със зелена салата или задушени зеленчуци.

    WordPress Recipe Plugin by ReciPress