Печените чушки с чесън са една от най-любимите традиционни български салати. Винаги съм свързвала печените чушки с късната есен и зимата. Тази конкретна рецепта е подходяща за постите и за вегетарианците. Най-добре все пак я хапвайте вечер, заради обилното количество чесън.
Всеки би казал, че най-добрата комбинация към салатата от печени чушки е ракията. Факт! Ако обаче не си падате по силно алкохолната напитка, можете да я съчетаете с вино. Още повече, че сега по време на коледните пости е разрешено да се пие вино, за разлика от ракия.
Винените експерти казват, че храните с богати аромати на чесън и лук се съчетават изключително трудно с вино. Моите впечатления са обаче, че розетата, като едни компромисни вина са добра компания към чесновите ястия. И това не е случайно!
Френският „Прованс“ е нарицателно за добро и качествено розе. А както може би знаете в провансалската кухня се използват големи количества чесън. Така французите са намерили начин да съчетават подлучените ястия, без да се отказват от провансалско вино. Провансалските розета са вина, които се съчетават с редица храни, лесно съвместими са. Ако се чудите дали дадено вино ще се комбинира добре с дадена храна, за да не направите грешка, изборът на розе е добър компромисен вариант. Почти сигурно розе ще се съчетае с вашето ястие.
У нас също има все по-добри розета, които сте опитали, ако сте ходили на Дивино. Сред най-добрите български розета са:
Next 20 Years Rose 2011 на Домейн Бойар
Enira Rose 2011 на Беса Валей
Santa Sara Rose 2011 на Санта Сара
и ако искате да опитате вино с изключително добро съотношение качество/цена (около 8 лева), пробвайте розето на Едоардо Миролио Soli Rose 2011
И така – розе и салата с чесън може да се окаже вашата комбинация! Пробвайте!
Pin ItПечени чушки с чесън

От 11/21/2012
Публикувано на :Печените чушки с чесън са една от най-любимите традиционни български …
Необходими продукти
- 2 кг червени чушки
- 2 глави чесън
- сол
- 100 мл винен оцет
Приготвяне
- Чушките се почистват от семките и дръжките и се изпичат в чушкопек.
- Още докато са топли се обелват и се осоляват.
- Слагат се в в купа и се поливат с оцет. По желание могат да се поръсят и с нарязан магданоз.
- Оставят се да престоят в хладилник 1-2 дни.
- Преди да се сервират се добавя счукан чесън.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!