Печените чушки с чесън са една от най-любимите традиционни български салати. Винаги съм свързвала печените чушки с късната есен и зимата. Тази конкретна рецепта е подходяща за постите и за вегетарианците. Най-добре все пак я хапвайте вечер, заради обилното количество чесън.

Всеки би казал, че най-добрата комбинация към салатата от печени чушки е ракията. Факт! Ако обаче не си падате по силно алкохолната напитка, можете да я съчетаете с вино. Още повече, че сега по време на коледните пости е разрешено да се пие вино, за разлика от ракия.

Винените експерти казват, че храните с богати аромати на чесън и лук се съчетават изключително трудно с вино. Моите впечатления са обаче, че розетата, като едни компромисни вина са добра компания към чесновите ястия. И това не е случайно!

Френският „Прованс“ е нарицателно за добро и качествено розе. А както може би знаете в провансалската кухня се използват големи количества чесън. Така французите са намерили начин да съчетават подлучените ястия, без да се отказват от провансалско вино. Провансалските розета са вина, които се съчетават с редица храни, лесно съвместими са. Ако се чудите дали дадено вино ще се комбинира добре с дадена храна, за да не направите грешка, изборът на розе е добър компромисен вариант. Почти сигурно розе ще се съчетае с вашето ястие.

У нас също има все по-добри розета, които сте опитали, ако сте ходили на Дивино.  Сред най-добрите български розета са:

Next 20 Years Rose 2011 на Домейн Бойар

Enira Rose 2011 на Беса Валей

Santa Sara Rose 2011 на Санта Сара

и ако искате да опитате вино с изключително добро съотношение качество/цена (около 8 лева), пробвайте розето на Едоардо Миролио Soli Rose 2011

И така – розе и салата с чесън може да се окаже вашата комбинация! Пробвайте!Pin It

Печени чушки с чесън

pecheni_chushki_s_chesan

От sheytanova

Публикувано на : 11/21/2012

    Печените чушки с чесън са една от най-любимите традиционни български …

    Необходими продукти

    Приготвяне

    1. Чушките се почистват от семките и дръжките и се изпичат в чушкопек.
    2. Още докато са топли се обелват и се осоляват.
    3. Слагат се в в купа и се поливат с оцет. По желание могат да се поръсят и с нарязан магданоз.
    4. Оставят се да престоят в хладилник 1-2 дни.
    5. Преди да се сервират се добавя счукан чесън.

      WordPress Recipe Plugin by ReciPress