Кестените са изключително подценяван продукт в българската кухня. А те са толкова полезни, с ниско съдържание на мазнини, богати са на фибри и не съдържат глутен. Вкусът и текстурата им ми напомнят за сланикави лещници; на ядки като цяло.

За първи път, когато ходих в Париж беше през една късна есен и на всеки ъгъл на Шанз-Елизе продаваха печени кестени. Ако питате майка ми на какво ухае Париж, тя със сигурност ще отговори без да се замисля – на печени кестени. Но, не само във Франция този плод (да, казват, че е плод) се консумира много. Аз за пръв път опитах кестени в Перуджа, а най-вкусните кестени съм яла на пиаца ди Спаня в Рим. Там има един чичко, който от години продава кестени и надвечер става огромна опашка. За варненци ще напарвя аналогия с бай Киро с пуканките пред Фестивалния комплекс.

Ако опитвате печени кестени за пръв път, уверете се, че са пресни и топли. В противен случай най-вероятно няма да ви харесат.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Шоколадови мъфини с конфитюр от кестени

Гъби с кестени и праз

Пилешко филе с кестени и картофено пюре

 Pin It

Печени кестени на фурна Recipe

pecheni_kesteni_na_furna

От sheytanova

Публикувано на : 10/16/2012

  Кестените са изключително подценяван продукт в българската кухня. А те …

  Необходими продукти

  • 500 грама кестени пресни, сладки и възможно по-едри

  Приготвяне

  1. Измийте кестените и ги подсушете.
  2. С помощта на остър нож внимателно направете разрез на върха на кестена. Друг вариант е да сложите кестена да лежи хоризонтално върху дъска и да направите кръст с ножа върху кората. Вторият вариант е по-безопасен.
  3. Кестените се слагат в гореща вода за 2-3 минути, след което се прехвърлят в тавичка за печене.
  4. Пекат се във фурна в предварително нагряна фурна за около 30 минути на 200 градуса
  5. След като кестените са изпечени, извадете ги от фурната и ги прехвърлете в кърпа за около 5 минути. По този начин кестените ще се белят по-лесно.

  6. Поднесете топли.

   WordPress Recipe Plugin by ReciPress