Кестените са изключително подценяван продукт в българската кухня. А те са толкова полезни, с ниско съдържание на мазнини, богати са на фибри и не съдържат глутен. Вкусът и текстурата им ми напомнят за сланикави лещници; на ядки като цяло.
За първи път, когато ходих в Париж беше през една късна есен и на всеки ъгъл на Шанз-Елизе продаваха печени кестени. Ако питате майка ми на какво ухае Париж, тя със сигурност ще отговори без да се замисля – на печени кестени. Но, не само във Франция този плод (да, казват, че е плод) се консумира много. Аз за пръв път опитах кестени в Перуджа, а най-вкусните кестени съм яла на пиаца ди Спаня в Рим. Там има един чичко, който от години продава кестени и надвечер става огромна опашка. За варненци ще напарвя аналогия с бай Киро с пуканките пред Фестивалния комплекс.
Ако опитвате печени кестени за пръв път, уверете се, че са пресни и топли. В противен случай най-вероятно няма да ви харесат.
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg
Вижте още:
Шоколадови мъфини с конфитюр от кестени
Пилешко филе с кестени и картофено пюре
Pin It
Печени кестени на фурна Recipe

От 10/16/2012
Публикувано на :Кестените са изключително подценяван продукт в българската кухня. А те …
Необходими продукти
- 500 грама кестени пресни, сладки и възможно по-едри
Приготвяне
- Измийте кестените и ги подсушете.
- С помощта на остър нож внимателно направете разрез на върха на кестена. Друг вариант е да сложите кестена да лежи хоризонтално върху дъска и да направите кръст с ножа върху кората. Вторият вариант е по-безопасен.
- Кестените се слагат в гореща вода за 2-3 минути, след което се прехвърлят в тавичка за печене.
- Пекат се във фурна в предварително нагряна фурна за около 30 минути на 200 градуса
- След като кестените са изпечени, извадете ги от фурната и ги прехвърлете в кърпа за около 5 минути. По този начин кестените ще се белят по-лесно.
- Поднесете топли.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
super recepti. Blagodarq vi!
Истина е, че есенно време около Айфеловата кула мирише на кестени.. но моето софийско детство също: баща ми ме возеше в шейничка по „Руски“ и за да си топля ръцете ми купуваше пликче печени кестени…
В Пазарджик през моето детство също се продаваха печени кестени във фунийка.Бяха много вкусни.
Tova e strahotna recepta.Polu4iha ni se idealno.BLAGODARQ VII!!!;)))