агнешко-бутче-с-горчица-и-кисело-мляко

Ако се чудите как да приготвите агнешко за Великден или Гергьовден или просто искате да сготвите агнешко у дома – това е много добър начин да зарадвате любителите на агнешко. Рецептата можете да изпълните както с агнешко бутче, така и с агнешка плешка. По желание може агнешкото бутче да бъде нарязано на порции (помолете във Вашата месарница да го направят вместо вас), а можете и да го изпечете цяло – както направих аз. Използвала съм джоджен – традиционна подправка за агнешко по нашите ширини, както и червен пипер, черен пипер и сух чесън. Можете да замените сухия чесън с паста от пресен чесън. Куркумата в случая е по-скоро за цвят в случая и не толкова за вкус.

Удобното на рецептата е, че можете да почистите месото, да направите разрезите и да мариновате агнешкото бутче предваритено, да го оставите в хладилник и да го изпечете преди да дойдат гостите 🙂 Извадете месото от хладилника един час преди да започне печенето и го оставете на стайна температура.

Поднесете с гарнитура или салата по ваш вкус. Може да направите към агнешкото и дроб сърма за разкош!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

 

Печено агнешко бутче с горчица и кисело мляко

агнешко-бутче-с-горчица-и-кисело-мляко

От sheytanova Публикувано на : 04/25/2020

    Ако се чудите как да приготвите агнешко за Великден или Гергьовден или …

    Необходими продукти

    Приготвяне

    1. Правят се разрези с нож върху агнешкото бутче и месото со осолява и се поръсва с черен пипер (по желание).
      разрези-агнешко-бутче
    2. Киселото мляко се смесва с горчицата, зехтина, джоджена, червения пипер, куркумата и сухия чесън. Тавиката, в която ще се пече месото се намазва с олио
      смес-мариноване-за-агнешко-бутче
    3. Месото се маринова със сместта и се оставя да престои няколко часа в хладилник. Може да мариновате агнешкото бутче от предната вечер и да го изпечете на следващия ден.
      мариновано-агнешко-бутче
    4. Няма нужда да добавяте вода в тавичката, защото от киселото мляко и от самото месо ще има достатъчно сосче. Месото се покрива с алуминиево фолио и се пече 2 часа на 180 градуса.
    5. След това се маха фолиото и се допича 10-тина минути или до готовност.
    6. Когато агнешкото бутче е готово, извадете тавата от фурната и го оставете да "почине" 15-20 минути. След това го нарежете и поднесете топло с любимата ви гарнитура.
      цяло-печено-агнешко-бутче

      WordPress Recipe Plugin by ReciPress